Belföld

Így kommentálják a Fidesz meghátrálását

alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, bitskey botond, regisztráció, )
alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, bitskey botond, regisztráció, )

Az MSZP szerint a magyar jogállam még él, az LMP pedig új szakaszban reménykedik az Alkotmánybíróság döntése és a Fidesz frakcióvezetőjének bejelentése után.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette, hogy nem lesz választási regisztráció 2014-ben, miután az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a regisztrációs kötelezettség alaptörvény-ellenes.

MSZP: a Fidesz a bunkerben látta be, hogy vereséget szenvedett

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint a döntés azt bizonyítja, hogy “a magyar jogállam még él”. A kormánypárt kényszerűségből meghajlott a társadalom akarata előtt – kommentálta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közlése alapján a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.

A politikus szerint a Fidesz csak az AB döntése után, “a 24. órában, már-már a bunkerben” látta be, hogy ebben az ügyben vereséget szenvedett, pedig lehetősége lett volna arra, hogy az ellenzékkel egyeztessen a kérdésről. Az MSZP azt várja a kormánypárttól, hogy ezt megtegyék a szintén alkotmányellenesnek talált kampányszabályok kapcsán.

DK: tisztességes és bölcs döntés

A Fidesz nem az AB döntése miatt hátrált meg, hanem az erős ellenzéki, társadalmi ellenállás miatt, mert a kormány “csak az erőből ért”. Az AB döntése “és a Fidesz meghátrálása” az elmúlt két-két és fél év legnagyobb demokratikus ellenzéki győzelme – mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke

LMP: a legrosszabb húzásuk lett volna

Az LMP szerint politikatörténeti fordulópontot jelent az Alkotmánybíróság (AB) döntése, mivel a testület ezzel a Fidesz választókra hivatkozó, de a társadalom kétharmadának nem tetsző politikájáról is véleményt mondott.

A döntésben benne van az az “elementáris felháborodás”, ami a választási regisztráció miatt alakult ki az emberekben – mondta Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. A választási regisztráció nem lett volna más, mint a választói akarat korlátozása, a Fidesz legrosszabb húzása lett volna – tette hozzá.

A politikus reméli, hogy az AB határozata új szakaszt hoz a kormánypárt politizálásában, és a Fidesz ezentúl nem él vissza parlamenti kétharmadával.

Az Együtt 2014 akár utcára is vonulna

Az Együtt 2014 szerint az AB-határozattal mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz hatalma megtartásáért alkotmányellenes szabályokkal akar választásokat tartani, és attól sem riad vissza, hogy indokolhatatlan mértékben korlátozza a polgárok választójogát. Ha a Fidesz mégis jogtechnikai trükközéssel válaszol az AB-döntésre, akkor “nincs az a fenyegetés vagy álcivil lejárató kampány, amely megakadályozhatná, hogy a változást akaró demokraták Magyarország utcáin és terein is kifejezzék tiltakozásukat” – tudatta a választói mozgalom.

A KDNP tudomásul veszi a döntést

A kisebbik kormánypárt fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a testület nem a regisztráció egészét, hanem annak kiterjesztését vetette el. A kereszténydemokraták a döntés kapcsán azt is kifogásolták, hogy a határozatról a kihirdetés előtt megjelentek információk és kommentárok több hírportálon.

A Jobbik felelősöket keresne

A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság kimondta az igazságot és a Fidesz reagálásából úgy tűnik, hogy ez győzni is fog. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője hozzátette: “minden épeszű ember” ezt a döntést várta. Az ellenzéki párt pedig most azt várja a Fidesztől, hogy nevezze meg a politikai felelősöket az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik