Belföld

Elengedték az előállított diákokat

előállított diákok (elengedték a tüntető diákokat)
előállított diákok (elengedték a tüntető diákokat)

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedette mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról. Társaik hajnalig tüntettek értük. Balog Zoltán csütörtök reggel a köztévében azt mondta, még karácsony előtt kész újra tárgyalni a HÖOK-kal.

A szerdai télirózsás tüntetésről három fiatalt állított elő a rendőrség, egyikük fiatalkorú. A két kiengedett nagykorú diák az V. kerületi Rendőrkapitányság elé ment, társaik egy kis csoportja ugyanis ott várt szabadulásukra.

A BRFK tájékoztatása szerint a szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről, illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert.

A meghallgatása során egy 17 éves budapesti lakos, a 23 éves T. János ófalui lakos és a 25 éves B. Richárd debreceni lakos nem ismerte el a szabálysértés elkövetését. Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy darab, B. Richárdnál két darab kést talált, majd foglalt le a rendőrség a közlés szerint, ellenük rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz a bíróságon.

Az esti tüntetésekről bővebben itt olvashat>>>

Giró-Szász szerint mindenki boldog

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy az állam által finanszírozott felsőoktatási férőhelyek száma 2013 őszén nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. A kormányszóvivő a köztévé esti műsorában azt mondta, a reformnak csak nyertesei vannak, mert a döntés választ ad a hallgatók félelmeire, és egyúttal a kormány céljait is biztosítja. Jelesül azt, hogy minél több fiatal fejezze be eredményesen, jó minőségű diplomávakl az egyetemet.

Mezey Barna, a rektori konferencia elnöke ugyanakkor sérelmezte, hogy továbbra sem tudni, mi lesz az intézmények autonómiáját veszélyeztető kancelláriákkal. Szerinte az sem világos, hogy az egyetemeknek nyújtandó többlettámogatás pótolja-e majd az elvonásokat.

Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja a műsorban üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el.Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára. Összesen féltucatnyi követelést fogalmaztak meg szervezeteik.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy látja, a kormány döntései alakalmasak a további tárgyalásokra. Erre akár még karácsony előtt sor kerülhet.

Balog: Határt csak az egyetemi kapcitás szabhat

A humánerőforrás-miniszter csütörtökön az M1 reggeli műsorában elmondta: azt szeretnék, ha a diákok teljesítménye egyre többet számítana a bejutásnál. Ezen kívül csak a felsőoktatási intézmények kapacitása szabna határt a felvehetők létszámának.

Az intézmények finanszírozása kapcsán a tárcavezető a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az egyetemek adósságrendezését és az EU-s projektek önrészét is átvállalja az állam abból a plusz 24 milliárd forintból, amelyet a felsőoktatásra szán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik