Belföld

Rendőrök vittek el tiltakozó diákokat

Diaktuntetes(10)(960x640)(2).jpg (Diáktüntetés)
Diaktuntetes(10)(960x640)(2).jpg (Diáktüntetés)

Délelőtt sztrájkoltak a diákok, délután tüntetnek. Szegeden egyetemet foglaltak, Budapesten megint a Lánchidat. Majd a rendőrök pillanatai következtek.

Hol és mikor tüntetnek szerdán?

11.30 Budapest, Kossuth tér – Parlamenti Kormányváró
12.00 Budepest, ELTE (lágymányosi kampusz) – Hallgatói fórum
12.00 Budapest, ELTE BTK (Múzeum körút) – Hallgatói fórum
14.00 Országosan az iskolák előtt – Csend hangjai
15.00 Pécs, Tudásközpont – Tanulási hisztéria
15.00 Nyíregyháza, Hősök tere – Télirózsás demonstráció
15.00 Miskolc, Zenepalota – Szimpátiatüntetés
15.00 Szeged, Ady tér – Menet a felsőoktatásért
16.00 Budapest, Magyar Tudományos Akadémia előtt – Télirózsás Diákforradalom

Ezeken a helyeken volt, van és lesz diáktüntetés:


View Diákok a jövőért in a larger map

 

22:09 – Újpesten az elvitt tüntetők?

Az index.hu információ szerint Vadai Ágnesnek azt mondták a rendőrök, hogy az előállított diákokat nem a Szalay utcába, hanem a IV. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

21:50 – Gyurcsány a Facebookon mondja meg

“Diákokat állít elő a rendőrség. A szörnyű 2006-os ősz idióta jobboldali vádjai után kérdezem: akkor erre az akcióra is a miniszterelnök utasította a Rendőrséget?” – írta a Gyurcsány Ferenc, aki 2006-ban kormányfő volt.

21:35 – Még mindig várnak

Nem akarnak távozni a Szalay utcából a tüntetők, akikhez időközben megérkezett Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, aki az előállított demonstrálók miatt érkezett.

21:15 – Előállított társaikat várják a tüntetők

A tüntető diákok követték a rendőrök által előállított társaikat a V. kerületi rendőrkapitányságra, a Szalay utcába, amelyet hármas sorfallal zártak le a rendőrök. Azért mentek oda, hogy megvárják, míg elengedik előállított tüntetőket, akiket a rendőrök elmondása szerint a gyülekezési jog megsértésével vádolnak. A demonstrálók a Humán Platform segítségére várnak, akik jogászokkal érkeznek, hogy eldöntsék, kinek van igaza.

20:40 – Közben Szegeden hatvanra apadtak

A korábban bejelentette nyolcszáz diák helyett végül csak hatvanan éjszakáznak a Szegedi Tudományegyetemen. Közlésük szerint holnap reggel tájékoztatják a sajtót a határozatukról, az egész éjszakára tervezett ötletelés után.

20:20 – Előállítják szabálysértés miatt az egyik tüntetőt

Egy moderátort vittek le a rendőrök a hídról, akivel eddig egyeztettek. Tudósítónk elmondása szerint Barabás Richárd az, aki egy tucat rendőr gyűrűjében kénytelen lemenni a Lánchídról. A fiatal nem szervező, csak az esemény moderálását vállalta magára. A fiatalt végül szabálysértés miatt előállítják az ötödik kerületi rendőrkapitányságon, most a rabomobilra vár az MTA épületénél.

A tiltakozók egy részét beterelték a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő parkba, amelyet kettős rendőrsorfal vesz kerül. Lassan több a rendőr, mint a tüntető. A diákok magyarázatot követelnek, a rendőrök pedig egyenként emelik ki a tömegből azokat, akik a tüntetés alatt bármikor beszédet mondtak.

20:00 – Lazítják a tömeget a rendőrök

Már tudni, hogy miért kezdték el igazoltatni a tüntetőket a rendőrök: „igazoltatással lazítják a tömeget”, ezzel akarják elérni, hogy felszabaduljon a Lánchíd. A diákság végül engedett a nyomásnak, és Pest irányába levonulnak a hídról.

19:45 – Tüntetőket igazoltatnak

A Lánchídon tüntető diákokat kísérő rendőrök három demonstrálót is kiszedtek a tömegből, igazoltatni – közölte helyszíni tudósítónk. Azt nem lehet tudni, hogy miért léptek fel a rendőrök, rendbontás nem történt. Azt még nem lehet tudni, hogy folytatják-e a diákok a megmozdulást.

19:35 – Lánchíd elfoglalva

Újra nagy lett a diákok tömege, miután a Pesten és a Budán vonuló tüntetők összetalálkoztak az elfoglalt Lánchídon, ahol úgy döntöttek, hogy a híd közepén tartanak fórumot.


Kattintson a képre a nap történéseiért!Fotó: Kummer János

19:15 – A szegedi tüntetők az egyetemen éjszakáznak

Hallgatói fórumot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen a tüntető diákok, akiket az épület bejárata előtt Csernus Sándot dékán várta és beengedte őket az épületbe  – írta a Délmagyar. Az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság közölte, hogy nagyjából nyolcszáz hallgató az egyetemen fogja tölteni az éjszakát.

19:10 – Irány a Lánchíd

A demonstráló diákok a Lánchídhoz tartanak, ahol egy párszáz tüntetőből álló csoporttal fognak találkozni, akik a másik irányból tartanak a hídra. A rendőrök megpróbálják a járdára terelni a tüntetőket, hogy ne akadályozzák a villamosközlekedést.

19:00 – Spontán beszéd a Batthyány téren

Megérkeztek a Batthyány térre a tüntető diákok. Egy első évfolyamons egyetemista mond beszédet annak a járműnek a tetejéről, amiből a vonulás alatt zenét szolgáltattak a tüntetőknek. Azt még nem lehet tudni, hogy a téren véget ér-e a tüntetés, vagy tovább vonulnak, esetleg a műegyetem felé. Tudósítónk elmondása szerint a tömeg már a felére csökkent.

18:45 – Nem akarnak hazamenni a tüntetők, Fischer Iván is csatlakozott

Bár az eredeti tervek szerint a Margit hídon ért véget volna a mai diáktüntetés, a rózsadobálás után mégis úgy döntöttek, hogy folytatják menetüket. A demonstrálók a Batthyány tér felé tartanak, az útvonalat a rendőrség biztosítja. Tudósítónk elmondása szerint a tüntető diákok jelentős része folytatja a menetet, de vannak, akik inkább már hazamentek.A tömegben feltűnt Fischer Iván is.

18:30 – Rózsa a vízben

Véget érni látszik a budapesti diákok tüntetése. A demonstrálók a Margit-hídon rózsákat dobáltak a Dunába a hídról, bár ez kisebb nehézségekbe ütközött, a korlátnál lévő helyeket ugyanis a sajtó képviselői foglalták el, hogy minél jobb helyről lássák az akció. Tudósítónk elmondása szerint az ATV még így is pórul járt, és nem sikerült élőben közvetítenie az eseményről, a diákok ugyanis nem várták meg, míg élőben jelentkeznek a hídról, és még azelőtt lehajították a virágokat.

18:20 – A Margit hídnál

A vonuló diákok megérkeztek a Margit hídhoz a félig lezárt körúton, ahol csak Buda felé lehet haladni, és ahol a villamosok is állnak. A tüntetőket rendőrsorfal vigyázza. A hídon Pest felé nem lehet közlekedni.


Kattintson a képre a nap történéseiért! Fotó: Kummer János

18.15 – Egyetemfoglalásra készülnek Szegeden.

Körülbelül kétezren tiltakoztak a kormány felsőoktatási intézkedései ellen a kormányhivatal előtt, a Rákóczi téren. A megmozduláson számos oktató is részt vett, köztük a tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus és több kar vezetője. A demonstráció végén a szervezők úgy döntöttek, hogy elfoglalják az SZTE Bölcsészettudományi Karának épületét.  A résztvevők a belvároson keresztül indultak az intézmény felé. Az úttesten haladó diákok egyebek mellett azt skandálják: “Az egyetem a miénk!”, “Szabad felsőoktatást!”, “Nem hagyjuk!”. A menetben, amelynek elején egy “Hallgatói mozgalom 1956-2012” feliratú molinót visznek, több oktató vonul a diákokkal.

17:50 – Tandíjért dolgozó diákok adománya

Egyre közelebb érnek a Nyugatihoz a diákok, akiknek egy forró teát osztogattak az útvonal mellett álló egyik étteremből, ahol jórészt egyetemisták dolgoznak, hogy ki tudják fizetni a tandíjat.

17:35  – A HÖOK még karácsony előtt kész tárgyalni

Közben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája egy, az emberierőforrások-miniszternek írott levélben közölte, hogy még a karácsonyi ünnepek előtt kész ismét tárgyalóasztalhoz ülni. A szervezet azt kéri Balog Zoltán emberierőforrások-minisztertől, hogy a vonatkozó, részleteket és konkrétumokat is tartalmazó előterjesztéseket küldje el nekik. A HÖOK az egyeztetéssel összefüggő kérdéseket hét pontban foglalta össze.

17:20 – A balatonalmádi gimnázium igazgatójának felmentését követelik

Azonnal fel kell menteni a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatóját, és az intézmény felügyeletét ellátó szerv vezetőjét – jelentette ki Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke. A politikus veszprémi sajtótájékoztatóján példátlannak nevezte, hogy az intézményben adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről

17:15 – Menet a Margít hídhoz


Katt a képre! – Fotók: Kummer János

A tüntető diákok befejezték az Akadémiánál tartott demonstrációt, és vonulni kezdtek a városban. A tiltakozó fiatalok rendőri felvezetéssel tartanak a Margit hídhoz. A tüntetők a József Attila utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton vonulnak végig, majd a Nyugati térnél ráfordulnak a Szent István körútra, hogy elérjenek a hídhoz. Tudósítónk jellemzése szerint nagyon jó a hangulat, egy, a tünetőkkel tartó kisbuszból zenei kíséretet is kaptak a vonuláshoz.

17:10 – Közben Nyíregyházán

A szabolcsi megyeszékhelyen mintegy kétszáz fiatal vesz részt a facebookon meghirdetett “télirózsás demonstráción”szerda délután. A fiatalok úgy érzik, megfosztják őket a jövőjüktől, az álmaiktól, hiszen a gimnáziumban négy évig készültek egy pályára, s most, a felvételi előtt két hónappal derül ki, hogy oda nem jelentkezhetnek. Megfogalmazták azt is: Orbán Viktor nem a fiatalok, a diákok képviselőivel ült le tárgyalni, hanem a Fidelitas-szal, “az Önök utánpótlásával”. “Nem tetszik a rendszer” – jelentette ki az egyik fiatal.

17:00 – Végzős gimnazisták panaszáradata

Egymást követik a végzős diákok felszólalásai az Akadémia előtt tartott demonstráción. Legtöbben azt kifogásolták, hogy néhány hónappal a felsőoktatási jelentkezések előtt még nem tudni, hogy mi lesz velük, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi évekkel ellentétben, még mindig nem adták ki a felvételi tájékoztatót.

Tudósítónk elmondása szerint több mint ezer diák tüntet az Akadémiánál. A forgalomban nincsen fennakadás, bár az autósok inkább elkerülik a környéket.

15.54 – Indul a tömeg aludni tüntetni

A Magyar Tudományos Akadémia előtt már  több száz diák várakozik. Helyszíni tudósítónk egy tüntető kutyát is felfedezett a demonstrálók között.

15.30 – MSZP: megijedtek a tiltakozásoktól

Kunhalmi Ágnes MSZP-s oktatáspolitikus szerint a kormány az új bejelentéssel az eddig okozott károkat próbálja mérsékelni, de egyelőre csak az ígéretek látszanak.

15.29 – Dajcstomi vicces

“ne csak a keretszámokat, hanem magukat a számokat úgy általában törölje el a kormány – követeli iskolások egy csoportja”

Írja a twitteren Deutsch Tamás fideszes poltikus, európai parlamenti képviselő.

15.22 – A Thököly úton a villamossínen állnak sorfalat a radnótisok


Forrás: Montvai Sára / Facebook

Utcára vonultak és a villamossíneken sétálnak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának diákjai. A villamosforgalmat nem zavarják, hiszen évek óta nem jár azon a vonalon.

14.57 – HaHa: “Csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet”

Értetlenül állunk a bejelentés előtt, hiszen pár napja a miniszterelnök eltörölte a keretszámokat, most pedig mégis a felvehető hallgatók számát állapították meg – írja Giró-Szász András bejelentésére reagálva a Hallgatói Hálózat (HaHa).

A szervezet azt írja: “A tényt, hogy a kormányzat végre a diákok követeléseinek teljesítése irányába indult el, üdvözöljük. Azonban a kormány továbbra sem tud garanciát adni az ígéretére, nem tudják megmondani, hogyan oszlanak majd el ezek a helyek az egyes szakok között.”

A beígért plusz 24 milliárdba beleszámítanak a PPP konstrukciók és az EU-s pályázatok, amelyek a Haha szerint nem fordíthatók oktatásra, ezek beruházási, fejlesztési pénzek, ezzel a forráskivonás problémája nincs megoldva. Úgy vélik, mivel a normatív támogatás ebben a helyzetben 10 480 hallgatóra szól, az állam pedig 55 ezer embert kíván felvenni, valamint a  fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások továbbra is szűkülnek, ezért ezek az intézkedések csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet.

A Hallgatói Hálózat követeli, hogy a kapkodás és ködösítés helyett a kormány egyeztetéseken alapuló, átfogó reformmal javítsa a felsőoktatás helyzetét.

Azt írják: “Ne állítsák, hogy teljesítették a követeléseinket, mert ez számos ponton hazugság! A kizárólag Fehéroroszországban létező röghöz kötés eltörlésére továbbra sem mutatkozik kormányzati szándék. Nem látszik a forráskivonások leállításának, a hátrányos helyzetűek segítésének szándéka. Arra sincs garancia, hogy minden szakon lesznek államilag finanszírozott helyek. Így a ma bejelentett változtatások, ha meg is valósulnak majd, csak részsikert jelentenek számunkra.”

14.33 – LMP-s feljelentés a balatonalmádi diákok listázása miatt

Az LMP szerint az ötvenes éveket idéző számonkérés megalázó és a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez, valamint az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogokat is sérti. A beszámoltatás a diákokat a gyülekezési joguk gyakorlásában fenyegető jelleggel korlátozta – olvasható a párt frakciójának közleményében.

14.30 – Több száz gimnazista az Egyetem téren


Fotó: Kummer János

Megtöltötték a közeli gimnáziumok diákjai a belvárosi Egyetem teret, hogy néma csendben tiltakozzanak. Volt olyan intézmény – például az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium -, amelynek tanulói inkább a saját iskolájuk előtt demonstráltak így.

14.23 – LMP: félsiker

Az Lehet Más a Politika félsikernek tartja a felsőoktatás átalakításáról szóló szerdai kormányzati bejelentést. Osztolykán Ágnes sikerként könyvelte el, hogy legalább 55 ezer diák részesül jövőre állami finanszírozásban, de kérdésesnek nevezte, hogy erre honnan lesznek költségvetési források – írja az MTI.

A képviselő arra is kitért, hogy a diákok hat követeléséből csak egy, a keretszámokra vonatkozó teljesült, ezért a hallgatóknak “tovább kell menniük ezen az úton”, folytatniuk kell a tárgyalásokat, és hallatniuk kell a hangjukat.

13.50 – Hoffmann Rózsa tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről

Az oktatásért felelős államtitkár szerint “legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről”, a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet.

A hvg.hu kedden arról írt, hogy a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatója arról faggatta diákjait, beszélnek-e a meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük.

13.47 – HÖOK: Sok a tisztázatlan kérdés

Pozitívumként értékelte a legalább 55 ezres államilag finanszírozott hallgatói létszámról és a 24 milliárd pluszforrásról szóló szerdai kormánydöntéseket, és azokat tárgyalásra alkalmasnak minősítette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Hozzátette, hogy az 55 ezer helyről nem tudni, hogyan oszlik el, és kitért arra is, hogy a jogász- és a közgazdászképzésben továbbra sem lenne államilag finanszírozott hely. Jelezte, hogy az elképzeléseket szeretnék előzetesen írásban látni.

Nagy Dávid ugyanúgy sérelmezte, hogy továbbra sincs szó a hallgatói szerződések eltörléséről – írja a hvg.hu.

13.46 – Gyurcsány: Mi ez?

A volt miniszterelnök, jelenleg DK-vezér ezt írta a Facebookon: “A kormány látszólag visszavonult. Állítólag nem lesz keretszám, de mégis 56ezer főről beszélnek. Mi ez? A jobboldal civiljei(?) meg kérik, hogy a kormányt, ne engedjen a balliberális körök által felheccelt diákoknak. Érdekes. Ha a jobboldal tüntet, akkor az a nép hangja. Ha ellene tüntetnek, akkor felheccelt minoritás morgolódása. Ezért is szeretem a jobboldal erkölcsi fölényéről szóló magabiztos fejtegetéseket….”

13.45 – Radó Péter: “én még tüntetnék egy darabig….”

Az ismert oktatáskutató ezt írta a Facebookon: “Csak hogy jól értjük-e: (1) a részösztöndíjas kalap megszüntetésével és a képzési normatíva csekély kipótlásával feltornásszák az állam által finanszírozott helyek számát 55 ezerre, (2) a fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások kalapok (az állami finanszírozás kétharmada) továbbra is keményen szűkül, tehát az egyetemek egy része továbbra is marad a bedőlés szélén, (3) a röghöz kötés marad, (4) a ponthatárokkal továbbra is ki lehet szorítani hallgatókat bizonyos képzési területekről, (5) koncepció továbbra sincs, (6) a közoktatás “átalakítása” továbbra is a felsőoktatásba belépők durva “előszűrését” szolgálja. Háááát, én még tüntetnék egy darabig….”

13.44 – Orbán rekorder hátraarca

A kormány hétvégén „minden idők legnagyobb hátraarcát” hajtotta végre az oktatásügyben, amikor Orbán Viktor a békés diáktüntetések miatt úgy mondott le a tandíj bevezetéséről, hogy továbbra sem tudni, miből finanszírozzák a felsőoktatást. Ráadásul a Matolcsy-féle gazdaságpolitika nemcsak „unortodox”, hanem sokak szerint hibás és sikertelen – írta a Financial Times.

13.35 – Nyíregyházán kivonultak

Korábban megkezdték demonstrációjukat a nyíregyházi diákok – írja a helyi Sunshinefm.hu. A meghirdetett, délután három órai időpontnál korábban, már dél körül elindultak a diákok a Sipkay Barna Szakiskolából, hogy összeszedjék a többi sztrájkoló iskola diákjait is, őket azonban nem engedték ki az utcára.

13.32 – Kolozsvári egyetemisták performansszal támogatták a magyar diákokat

13.25 – „Ráerősítő” petíció Szolnokon

A szolnoki közép- és főiskolások szolidaritást vállalnak az országszerte zajló hallgatói tiltakozásokkal. Petíciójukban megfogalmazták követeléseiket: fejeződjön be a pénzkivonás az oktatási rendszerből, gondolja át a kormány a hallgatói szerződés feltételeit, állítsa helyre a felsőoktatás autonómiáját, teremtse meg továbbá minden tudományterületen a térítésmentes tanulás lehetőségét és legalább a 2010-es szintre állítsa vissza a felsőoktatási keretszámokat.

Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármester szerint fontos, hogy a fiatalok ezeknek az ügyeknek az élére álltak, és az is, hogy a kormány partner az egyeztetésekben, kész a kompromisszumos megállapodásra. Egyben utalt rá, hogy a petíciót okafogyottnak tartja, és meggyőződése, hogy az országos tiltakozás mögött “politikai háttér húzódik”, ám a szolnoki megmozdulás is azt üzeni, hogy a fiatalokat komolyan kell venni.

12.48 – A kormányhivatal tagad

A veszprémi kormányhivatal tagadja, hogy köze van a balatonalmádi kéttannyelvűben történt listázáshozírja a hvg.hu.
A hivatal szerint az eset valójában úgy történt, hogy az iskola fenntartójához, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központhoz szülői bejelentés érkezett, amely szerint az iskola egyik tanára tanítás helyett tanórán megengedhetetlen módon rendszeresen politizál és a diáktüntetések apropóján demonstrációra buzdítja a diákokat.

A Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ az eset kivizsgálását kérte az erre hatáskörrel rendelkező balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatójától, és tájékoztatást kért a vizsgálat eredményéről – írta Kálóczi Beáta sajtófőnök.

Az iskolaigazgató – mint az érintett pedagógus munkáltatója – saját hatáskörben döntött a belső vizsgálat módjáról, a meghallgatottak személyéről és dönt majd arról, hogy szükségesnek tart-e munkáltatói intézkedést a diákokkal nyíltan politizáló pedagógussal szemben

12.22 – A miniszter elvitte a HÖOK-elnököt


Fotó: Kummer János

Balog Zoltán a Parlamentből kiment a Kossuth téren ülősztrájkot folytató HÖOK-elnökhöz és megkérte, hogy tárgyaljanak. Nagy Dávid erre először nemet mondott, de aztán mindketten távoztak a minisztérium felé. A hvg szerint menet közben élénken vitáztak. Balog azt mondta, nem lehet a felsőoktatást egyik évről a másikra teljesen felforgatni. Nagy nem érti, hogy akkor miért törlik el a keretszámokat.

12.12 – 55 ezer állami ösztöndíjast ígér Giró-Szász

Lihegve kezdte Giró-Szász András a kormányszóvivői tájékoztatót. Jelenleg is folyik a kormányülés – mondta. Bejelentette: eltörölték a keretszámokra vonatkozó jogszabályi tervezetet, ezentúl csak a pontszámok számítanak majd. Hogy ez pontosan mit jelent, azt karácsonyig definiálják . Például azt is, hogy mely szakokat fogja támogatni a kormány.

Ezen felül elmondta, a kormány a Emberi Erőforrások Minisztériumának adott utasítást a koncepció kidolgozására, melyben az szerepel, hogy 55 ezer főnél nem lehet kevesebb az állami ösztöndíjban részesülő hallgatók száma a jövőben. Újságírói kérdésre bejelentette, nem lesz részösztöndíjas finanszírozás.

Giró-Szász András azt is bejelentette, hogy jövőre legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut a felsőoktatásra, többek közt a PPP-konstrukciók kiváltása miatt.

A röghözkötésről nem tárgyalt a kormány, erről is a minisztérium fog dönteni – mint korábban mondta – karácsonyig.

11.56 – Teát hozott egy rendőr

Egy rendőr teával kínálta a Kossuth téren ülve demonstráló HÖOK elnököt. Nagy Dávid köszönte szépen, de nem kért belőle.


Van neki is – Fotó: Kummer János

11.43 – Továbbra sem tudni, kié az Orbán-ellenes plakát

Budapest közepén, a MOM Parkkal szemben „plakátmagányban” ázik Hoffmann Rózsával a kormányfő. „Együtt tették tönkre az oktatást. Ebből most már elég!” – áll azon az óriásplakáton, ami az Alkotás utcában, a Sportkórház kerítésén, az Epamedia birtokában lévő plakáthelyen jelent meg kedden – írta az Index. A szöveg fölött Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor erősen szemcsés fotója látható. A plakát a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum kampányának paródiája.


Forrás: Facebook

A plakáton nincsen feltüntetve, ki áll az akció mögött. A plakát az Epamedia nevű cég birtokában lévő felületen található. Az Epamedia, a közterületi reklámpiac második legnagyobb szereplője, osztrák kézben van.

11.35 – Megéri diplomázni

Nem igaz, hogy sok a diplomás munkanélküli és a felsőoktatási lemorzsolódás sem akkora, mint azt nap mint nap halljuk a kormányzat részéről. A munkanélküliségtől ugyanis erősen véd a diploma, még akkor is, ha egy kicsit (1-2 százalékot) emelkedett is arányuk az álláskeresők között az utóbbi évtizedben.

A válság idején is a felsőfokú végzettség adta a legnagyobb biztonságot a munkaerőpiacon. Ez természetesen nem csak az egyénnek jó, hanem az államnak is: a diplomás réteg az, amelyiknek a legjobb esélye van a munkához, tehát éppen ők azok, akik adót fizetnek, és nem szorulnak rá különböző segélyekre, kevésbé szorulnak rá az egészségügyi szolgáltatásokra stb.

Ezt felismerve a modern államok, ha úgy tetszik, a saját érdekükben egyre több pénzt fektetnek az oktatásba, felsőoktatásba. Magyarországon a kormányváltás óta 60-70 milliárd forintot vontak ki onnan.

11.22 – Délben sajtótájékoztatót tart a kormányszóvivő

Giró-Szász András várhatóan elmondja, mire jutottak a szerdai kormányülésen a felsőoktatási reform kapcsán.

11.19 – Több száz diák demonstrál Veszprémben


Forrás: Hallgatói Hálózat / Facebook

Öt-hatszáz diák tart ülősztrájkot a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban, a tiltakozás reggel nyolckor kezdődött, és várhatóan tizenegy óráig tart – mondta az eduline-nak Horváth Zsuzsanna, a középiskola diákönkormányzatának tagja. „Felolvastuk a Hallgatói Hálózat hat pontját, elmagyaráztuk, hogyan érintenek minket a kormány felsőoktatási tervei, és öt-hat olyan diákot is meghallgattunk, akik olyan szakra szerettek volna menni, amelyeken nem lesz államilag finanszírozott hely. Ezután felsoroltuk, mennyit kellene fizetni a különböző képzésekért”.

11.16  – Eltorlaszolták a lifteket

Az ELTE lágymányosi kampuszán a hallgatók eltorlaszolták a lifteket.

Több vizsga elmaradt, délután fórumot tartanak az aulában.

11.04 – Gimnazisták, akik majdnem találkoztak Orbánnal

Érdekes videót tettek közzé székesfehérvári diákok, akiket először meghívtak Orbán Viktor hétvégi romkocsmás beszélgetésére, aztán végül mégsem mehettek.

Emlékeztetőül: a kormányfő szombaton a Fidesz ifjúsági tagozatának tagjaival beszélgetett egy budapesti romkocsmában. A társalgás után közölte, hogy nem lesznek keretszámok.

10.57 – Tanulási hisztéria playlisttel

Pécsett is lesz demonstráció a helyi Tudásközpontban. A diákok azt írják, elfogadhatatlannak tartják Kövér László házelnök és Balog Zoltán miniszter kijelentését arról, hogy a diákok hisztériakeltők és nem kívánnak tanulni. Ezért is kérnek mindenkit, hogy a demonstrációra hozzon magával tanulnivalót vagy legalább egy könyvet.

A pécsi hallgatók segítségével jöjjön egy lista arról, hogy milyen zenéket érdemes hallgatni egy tanulós ülősztrájk alatt:

10.30 – Hallgatói Hálózat: nem teljesültek a követeléseink

A Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna. A szervezet szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Kósa Lajos Fidesz-alelnök szavaira reagált, akik azt mondták, hogy a diákok követelései egy pont kivételével teljesültek.

Ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videóüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira – olvasható a szervezet közleményében.

10.12 – Büntethető, aki listáz

A gyülekezési jog szabad gyakorlását a büntető törvénykönyv (Btk.) is védi. A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható bűntettet követ el az, aki mást a gyülekezési jogának gyakorlásában erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz.

A Társaság a Szabadságjogokért összeszedte, hogy mit érdemes tudni a gyülekezési- és a sztrájkjogról.

10.08 – Ülősztrájk a Parlamentnél

Ülősztrájkba kezdett Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése elleni tiltakozásul szerda délelőtt.

Addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután “állampolgárként” csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad – mondta el Nagy Dávid.

9.49 – Határon túli diákok is támogatják a tüntető magyar hallgatókat

Nyilatkozatukban azt írják: „Széchenyi Istvánnal egyetértve úgy gondoljuk, hogy a magyarság megmaradása, gyarapodása és jövője a kiművelt emberfők sokaságán múlik.” Bővebben itt.

9.40 – Sorfal a listázó igazgatónak

Az egyik balatonalmádi középiskola diákjai azért háborodtak fel, mert igazgatónőjük jegyzőkönyvezte a tanulók keretszámokkal kapcsolatos nézeteit. A Magyar-Angol Két tannyelvű Gimnázium vezetője, Gránásiné Bácsi Tünde nem cáfolta, hogy voltak ilyen beszélgetések. A jegyzőkönyveket állítólag ma kellene átadnia a helyi kormányhivatal vezetőjének.

9.15 – Rogán kioktatta a diákokat

Nem volt túl udvarias dolog otthagyni Balog Zoltánt – kritizálta a hallgatók vezetőit Rogán Antal a TV2 szerda reggeli műsorában. A miniszter szerint inkább balhét akartak a diákok.

8.20 – Balog: Teljesen normális, hogy a diákok tüntetnek

Hozzátartozik a demokráciához, hogy tüntet, aki úgy érzi, nem hallgatja meg a kormány. A Hoffmann Rózsával szemben alkalmazott hangnem viszont “nem nagyon kedves” – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden egy berlini újságíróklubban rendezett zártkörű vitán.

6.39 – A Népszava is sztrájkol

„Sztrájk” felirattal jelent meg a napilap szerdai címlapja.


Fotó: Hír24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik