Belföld

Előállítottak diáktüntetőket

hidfoglalás (diáksztrájk, diáktüetés)
hidfoglalás (diáksztrájk, diáktüetés)

Több városban is utcára vonultak a diákok, hogy a kormány felsőoktatási reformja ellen tiltakozzanak. Ülősztrájk, egyetemfoglalás, vízbe zuhanó rózsák, 55 ezres kormánynyilatkozatok és rendőri előállítás.

Budapest mellett Szegeden, Pécsen, Szolnok, Nyíregyházán és több más városban tartottak tiltakozó megmozdulásokat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók szerdán, tüntetve a kormány keretszámai és tandíja ellen. Sok helyen sztrájkkal tiltakoztak a gimnazisták, miközben a Kossuth téren Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöketartott ülősztrájkot folytatott, akihez dél után ment ki Balog Zoltán azzal a kéréssel, hogy tárgyaljanak.

Ez már Giró-Szász András délben tartott sajtótájékoztatója után történt, amelyben elmondta,  mire jutottak a szerdai kormányülésen a felsőoktatási reform kapcsán. Bejelentette: eltörölték a keretszámokra vonatkozó jogszabályi tervezetet, ezentúl csak a pontszámok számítanak majd. Hogy ez pontosan mit jelent, azt karácsonyig definiálják . Például azt is, hogy mely szakokat fogja támogatni a kormány.

 

A HÖOK elnöke tárgyalásra alkalmasnak minősítette a legalább 55 ezres államilag finanszírozott hallgatói létszámról és a 24 milliárd pluszforrásról szóló szerdai kormánydöntéseket, ugyanakkor sérelmezte, hogy továbbra sincs szó a hallgatói szerződések eltörléséről. A szervezet később a minisztériumhoz elküldött levélben közölte, hogy még karácsony előtt készek tárgyalni. A HÖOK levelében azt írta, az is világos ugyanakkor, hogy a hallgatói szerződés, az intézményi autonómia és a felsőoktatási forráskivonások ügyében nincs haladás, az ezekre vonatkozó álláspontjukat továbbra is fenntartják.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) azonban közleményében jelezte: „értetlenül állunk a bejelentés előtt, hiszen pár napja a miniszterelnök eltörölte a keretszámokat, most pedig mégis a felvehető hallgatók számát állapították meg”. A ma bejelentett változtatások, ha meg is valósulnak majd, csak részsikert jelentenek számunkra.” A HaHa azt követeli, hogy a kapkodás és ködösítés helyett a kormány egyeztetéseken alapuló, átfogó reformmal javítsa a felsőoktatás helyzetét. A szervezet szerint ugyanis a kormány intézkedései csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet.

A Budapesten délután több mint ezer ember részvételével zajlott tüntetés végül rendőri fellépéssel ért véget, miután a tüntető diákok este elfoglalták a Lánchidat, ahonnan három hangadót állítottak elő a rendőrök, a gyülekezési jog megsértése miatt. Előtte a Margit hídról rózsákat dobtak a Dunába, és megint megbénították a fél belvárost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik