Belföld

Giró-Szász: Mindenki nyer a felsőoktatási reformmal

giró-szász andrás (ingyenes, )
giró-szász andrás (ingyenes, )

A kormány szerdai határozata választ ad az egyetemisták félelmeire és egyúttal másfél éve meghirdetett céljai is teljesülnek. A remények szerint a hallgatók nagyobb arányban fejezik be eredményesen felsőfokú tanulmányaikat, és a jelenleginél jobb minőségű diplomákat szereznek - mondta a kormányszóvivő az M1 Az Este című műsorában.

A kormány megérti a diákok félelmeit, amelyek az állami ösztöndíj, fél ösztöndíj, diákhitel rendszerének meg nem értéséből fakadt és indokoltak a változtatások. Az állam abban érdekelt, hogy aki bekerül a felsőoktatásba, meghatározott időn belül el is végezze a választott szakot és versenyképes diplomával lépjen ki a munkaerőpiacra – mondta Giró-Szász András.

A kormány döntése szerint az állam által finanszírozott helyek száma 2013 őszén nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. A szaktárca szabályozza majd hogy mely szakokon, hány államilag finanszírozott hely lesz, ez várhatóan még karácsony előtt nyilvánosságra kerül.

A finanszírozás kapcsán a kormányszóvivő azt mondta: téves az az álláspont, hogy az állam pénzt vesz ki a felsőoktatásból, hiszen túl azon, hogy jövőre 24 milliárddal több jut a területre, összességében még hozzávetőleg 50 milliárddal segítik az ágazatot.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a műsorban üdvözölte, hogy a hallgatói részösztöndíj – legalábbis átmenetileg – “kimúlt”, továbbá, hogy legalább tavalyi szinten rögzítették az államilag finanszírozott helyek számát. Ugyanakkor elmondta, hogy a kancellári rendszerről velük nem tárgyalt senki, nem ismerik az erre vonatkozó elképzeléseket, a folyamatos és szigorú gazdasági ellenőrzés azonban már évek óta működik az egyetemeken.

A rektori konferencia elnöke szerint a legutóbbi kormányzati kommunikációk szerint különböző formákban ígérkező összesen 74 milliárdos többlettámogatás korántsem biztos, hogy alkalmas a 37 milliárdos elvonás kompenzálására. “Meglehetősen körvonalazatlan képletről van szó” – jegyezte meg.

Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja a műsorban üdvözölte, hogy a kormány belátja, óriási hibát követett el és a hallgatóknak igaza volt. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákok nem csak a keretszámok miatt mentek az utcára. Összesen féltucatnyi követelést fogalmaztak meg szervezeteik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik