Belföld

Tüske a szemükben: Kazincbarcikán is mozdultak a diákok

Diákdemonstráció Kazincbarcikán (oktatás, tandíj)
Diákdemonstráció Kazincbarcikán (oktatás, tandíj)

„2014-ben mi is szavazunk” – írták az egyik tablóra a katolikus gimnázium diákjai pénteki demonstrációjukon. Szombaton és jövő héten folytatódnak a diákmegmozdulások.

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 11–13. évfolyamos tanulói még a Ságvári Endre Gimnáziumban kezdték meg tanulmányaikat, tavaly szeptembertől adta át az iskolát a város a szalézi rendnek. Ez csak az egyik újdonság volt a tanulók életében, a másik épp pénteken következett be, amikor is csatlakoztak az országos diákdemonstrációhoz. Ehhez hasonló „demokrácia-tréningen” és „véleménynyilvánítási tanfolyamon” – ahogy lapunknak egy pécsi igazgató fogalmazott – még nem vettek részt a borsodi város diákjai sem.

Mint az egyik pedagógustól megtudtuk, több mint 200 diák gyűlt össze a nagyszünetben a tornateremben. Az iskolavezetés kérése volt, hogy csak a felső három évfolyam vegyen részt az eseményen. A diákszónokok egymást váltva mondták el rövid beszédeiket, a többek közt „Tandíjra gyűjtök”, „Orbán ingyen tanult. Mi miért nem?” és „Tüske vagy a szemünkben, Rózsa!” táblákat felmutató hallgatóság tapssal fejezte ki egyetértését az elhangzottakkal. A diákok a következő órát ülősztrájkkal töltötték, és aláírásokat gyűjtöttek a keretszámok drasztikus csökkentése ellen.

További fotók

„A végzősök csütörtök délután határozták el, hogy ők is megmutatják, nem tűrik némán, hogy a fejük felett, az utolsó pillanatban döntenek az életükről” – nyilatkozta egy diák az FN24-nek. A Facebookon szerveződő „Mozduljunk” eseményre alig egy óra alatt 100-nál többen jelentkeztek, és a szám folyamatosan nőtt. A szervezésbe bevontak néhány tanárt is, akik segítséget nyújtottak, tanácsokat adtak. Szülői segítség is érkezett: a plakátokat már nyomtatott formátumban hozták reggel.

Ez állt a plakátokon: „Az egyetemistákkal szolidaritást vállalva a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tovább tanulni vágyó diákjaiként demonstrációt szervezünk a felsőoktatási keretszámok és a tandíj bevezetése ellen. Követeljük, hogy ne a hazugságok hálójába befogható halaknak tekintsenek minket, hanem mondják a teljes igazságot, illetve hagyjanak fel az egymásnak ellentmondó kommunikációval! Igenis, minket is érintenek ezek az események, a mi jövőnk is függ tőlük! Gíró-Szász András kormányszóvivő szavaira reagálva mi is tiltakozunk, és köszönjük az egyetemistáknak és főiskolásoknak, hogy gondolnak ránk és segítenek! Nem azért tanulunk, hogy ne Magyarországon szerezzünk magyar diplomát! Nem Cambridge, hanem ELTE! Nem Oxford, hanem Corvinus!” Kinyilvánítják azt is, hogy egyetértenek a Hallgatói Hálózat hat pontjával.

Pénteken a budapesti Szent-Györgyi Albert Gimnázium diákjai is sztrájkoltak. Szombat reggelre szerveznek ülősztrájkot a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése ellen a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjai – tudta meg az Eduline. A 9–13. évfolyamos tanulók az iskola tornatermében és aulájában tiltakoznak majd a kormány felsőoktatási intézkedései ellen. Szintén szombaton demonstrálnak az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban.

A diákok mellett állt ki közleményben a Gimnáziumok Országos Szövetsége és a Szülői Hálózat is.

A tiltakozáshullám a jövő héten is folytatódik. A fővárosi Vörösmarty Gimnázium diákjai flashmobot szervez. Hétfőn reggel pontosan negyed tizenegykor, a szünetben, száz darab fekete lufit fognak fölengedni az iskola udvaráról. “A lufik szimbolizálják füstbe menő jövőnket. A lufikhoz egy-egy lapot kötünk, amelyre ráírtuk, hová szeretnénk továbbtanulni – ha lesz rá esélyünk, és családunk ki tudja fizetni a tandíjat” – írják. Délután a Humán Platform tüntetéséhez kapcsolódnak a budapesti diákok, szerdán pedig „Télirózsás diákforradalmat” tartanak az MTA előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik