Belföld

Pénteken is tiltakoznak a gimnazisták

Diáktüntetés (diáktüntetés)
Diáktüntetés (diáktüntetés)

Több középiskolában pénteken is ülősztrájk lesz, a Gimnáziumok Országos Szövetsége egyetért a diákokkal.

A hétfői és szerdai hallgatói demonstrációk után csütörtökön a gimnazisták „léptek akcióba”, az ország több településén tartottak demonstrációkat, a fővárosban délután a diákok az EMMI épülete elé vonultak tiltakozni.

A demonstrációk folytatódnak: pénteken ülősztrájkba kezdtek többek között a budapesti Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, és a kazincbarcikai Szalézi Katolikus Gimnázium diákjai is.

Hétfőn a diákok újra felvonulnak az államtitkárságnál, és csatlakoznak a Humán Platform demonstrációjához. A szervezők csütrötökön azt hangoztatták, hogy mozgalmukból szeretnék kihagyni a politikát, nem az ellenzék mögé szeretnének felsorakozni, hanem az oktatást akarják megreformálni, ugyanakkor magánemberként minden politikus és pártszimpatizáns megjelenhet rendezvényeiken.

Közben a Gimnáziumok Országos Szövetsége is kiadott egy állásfoglalást, amelyben társadalmi egyeztetést kér a keretszámok ügyében, és támogatásáról biztosítja a diákokat. Mint írják, teljesen érthetetlennek tartják az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek keretszámainak radikális csökkentését társadalmi egyeztetés nélkül 2012-ben második alkalommal. „A keretszámok jelenleg tervezett változtatási eljárása lehetetlenné teszi és kiszámíthatatlanná a továbbtanulásra való készülést, bizonytalan állapotot teremt a felsőfokú tanulmányokra készülő fiataloknak, családjaiknak és a felkészítést segítő tanároknak. Szintén bizonytalanságot, tervezhetetlen állapotot eredményez ez az intézkedés a felsőfokú képzést végző intézmények, oktatók életében.” A egyetemi autonómia megszüntetését szakmailag szintén kockázatosnak tartja a Gimnáziumok Országos Szövetsége.

“Ezúton szeretnénk őszinte elismerésünket kifejezni, és biztosítani a fiatalokat, hogy maximálisan mellettük állunk, támogatjuk őket és céljaikat. Szeretnénk, ha tudnák, bármiben számíthatnak ránk. Elfogadhatatlan, hogy a kormány a közoktatás és a felsőoktatás dilettáns és embertelen feldúlásával kényszerpályára ítéli a gyerekeket, fiatalokat, megfosztva MINDENKIT a lehetőségektől, hogy képességei, és belátása szerint válasszon utat magának, és építhesse fel az életét.

Ugyanitt szeretnénk felhívni a társadalom azon felnőtt korú tagjainak a figyelmét, akik eddig némán hallgattak arra, hogy vegyenek példát róluk – ők MERNEK nem-et mondani, MERIK vállalni magukat. Sokan büszkék és elégedettek vagyunk – de ez NEM ELÉG!” – írja közleményében a Szülői Hálózat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik