Belföld

A szocialisták a HÖOK pozitív listáján lesznek

höok (höok)
höok (höok)

Az MSZP minden képviselője válaszolni fog a hallgatói önkormányzat kérdésére.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz egy kérdéssel: egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. Nagy Dávid, a szervezet elnöke közleményében azt írta: egyszerű választ várnak: igen vagy nem.  A megkérdezettek és a választ is adók névsorát, valamint a kérdésre adott válaszukat nyilvánosságra hozzák, még a soron következő országgyűlési választások előtt.  Ha egy képviselő nem válaszol, úgy neve mellett a “nem érdekli a felsőoktatás” megjegyzés szerepel majd. Nagy Dávid bejelentette azt is, hogy ülősztrájkra készül a Parlamentnél.

A szocialista párt elsőként jelezte, hogy minden képviselőjük nemmel fog válaszolni. Vagyis ők nem kerülnek a HÖOK negatív listájára.

Kunhalmi Ágnes, elnökségi tag beszélt még arról: szerinte nem igaz a humánminiszter állítása, hogy az átalakítás több pénzhez juttatja a felsőoktatást és így több hallgatót tudnak majd finanszírozni.  A képviselőnő felhívta a figyelmet, hogy kedden a parlament egy salátatörvényben újabb 11,1 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól.

A politikus azt is mondta: az MSZP el fogja törölni a „röghöz kötést”, és mindenki számára ingyenessé teszi az első évet, ezután pedig egy „nagyon érzékenyen beállított” tandíj és ösztöndíjrendszert vezetnek be, aminek részleteit az érintettekkel együtt dolgozzák ki.  A párt meghagyja a diákhitel konstrukcióját, de megszünteti az országot „veszedelmes adósságspirálba” sodró Diákhitel 2-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik