Belföld

Célkeresztben az E.ON-ügylet

Az energetikai szektor korábbi privatizációjáról és az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról vitázott a parlament.

Az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában az MSZP alaposabb szakmai vizsgálatot sürgetett a szénhidrogénmezők ismételt kutatásba állítása előtt. Józsa István előkészítetlennek nevezte, hogy a törvényjavaslat a szénhidrogénmezők ismételt kutatásba állítását kezdeményezi, szerinte ez hatástanulmányok nélkül a Molnak közvetlen károkat okozhat.

Párttársa, Kovács Tibor szerint az előterjesztés bizonyítja, hogy kaotikus viszonyok vannak a kormányon belül az energiapolitikát illetően. Az egyetemes szolgáltatókra vonatkozóan bizonyos szabályokat írtak volna elő, de ezt most kivennék a javaslatból, aminek – szerinte – az állhat a hátterében , hogy a magyar állam vissza akarja vásárolni az E.ON gázüzletágát. A képviselő azt firtatta, mi szükség van arra, hogy „vasakat” vásároljon a kormány.

A fideszes Bencsik János szerint viszont az a baj, hogy tíz éve a szocialisták nem fogadták el azokat ajánlásokat, hogy nem kellene minden mozdítható és nem mozdítható, energetikához kötődő vagyontárgyat privatizálni, mert az csökkenti az energiabiztonságot. Éppen ezért született a döntés, hogy a kormány a szabályozáson kívül a tulajdoni viszonyok átrendezésével is szeretné kézbe venni az energiapolitika alakítását. Éppen ezért szüksége az E.ON infrastruktúrájának visszavásárlására – közölte.

Az MSZP-s Józsa István erre azt kérdezte, a Mol 500 milliárdos részvénypakettjének megvásárlására mennyiben csökkentette az üzemanyag árát, vagy mennyivel növelte az ellátás biztonságát. Bencsik János erre reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi privatizáció során olyan nyereséget biztosítottak a multinacionális társaságoknak, ami nem volt indokolt, és nem is látszódott az eredménye az infrastruktúrában.

A szocialista Göndör István szerint viszont „földben lévő vasakat” adott el a Horn-kormány, és ezt teljes egészében az államadósság csökkentésre fordította. Szerinte a hasznot visszaforgatták a szolgáltatók, ezért átverés az eszközök mostani visszavétele. Kovács Tibor is azt hangsúlyozta: nem azon múlik, hogy kinek a birtokában vannak a „vasak”, hanem hogy milyen garanciák vannak az ellátás biztonságára. Szerinte az elmúlt tíz évben is összességében teljesen biztonságos volt az ellátás.

Bencsik János viszont úgy érvelt: a települések és az ott élők voltak azok, akik megfizették a hálózatfejlesztést az 1990-es évek elején, majd ezt értékesítette 1995-ben a Horn-kormány. Hangsúlyozta: nem vasakról, hanem földtani közegekről, felszín alatti gáztározókról van szó. Mint mondta, igenis érdemben lehet befolyásolni az árakra ható tényezőket, ha a hazai tározókapacitásra nagyobb rálátása lenne a kormánynak.

Jávor Benedek (LMP) arról beszélt, hogy pontosító javaslatot szeretnének tenni, ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére sokféle eszköz áll rendelkezésre. A módosító indítványukban az szerepel, hogy célzottan a megújuló energiafejlesztéseket támogassák – mondta az LMP-s politikus, aki kívánatosnak és elvárhatónak nevezte, hogy a kvótabevételek megfelelően hasznosuljanak.

Aradszki András (KDNP) a mélyművelésű kutakról szóló módosító javaslatát ismertette, és azt mondta: lehetőséget kell adni a bányavállalkozóknak, hogy a törvényben meghatározott rekultivációs kötelezettségüket tervezhetőbben tudják végrehajtani. A KDNP-s politikus a Mollal összefüggésben elhangzott szocialista állításokat színtiszta demagógiának nevezte.

Völner Pál államtitkár az elhangzottakra úgy reagált: a vonatkozó kormányrendelet meghatározza, mekkora lehet egy kutatási blokk területe, illetve hogy egy bányavállalkozónak azonos bányászati nyersanyagra hány kutatási blokkja lehet. Mint mondta, a cél a hazai szénhidrogénkészletek kutatásának és kitermelésének növelése az importfüggőség csökkenése érdekében. Kitért arra, hogy a közeljövőben tervezik a szénhidrogén kutatására vonatkozó koncessziós pályázatok kiírását. A kabinet egyetért azzal a módosító javaslattal, hogy a kutatási területek nagyságára vonatkozó korlátot az új kutatási engedély vagy jog megszerzésének időpontjában kell vizsgálni. Új szabály a szénhidrogén-kutatás felgyorsítása. A rendelkezés elősegíti, hogy a potenciális tartalékokkal bíró, korábban gazdaságosan nem kitermelhető kutakat ismét termelésbe állítsák. A benyújtott módosító javaslatokról a következő ülésen döntenek a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik