Belföld

Novák hiába keresi az izraelieket a parlamentben

jobbik (jobbik)
jobbik (jobbik)

A Jobbik alelnöke csak annyit tudhat meg, hogy egy képviselő kettős állampolgár. Ahhoz semmi köze, hogy melyik más államról van szó.

Erről a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke számolt be az MTI-nek, “az utóbbi napokban elmérgesedett politikai vita kapcsán”. Péterfalvi Attila elmondta: az országgyűlési képviselők esetében is csak a kettős vagy többes állampolgárság ténye nyilvános adat. Az már nem, hogy az illető melyik más állam állampolgára.

Péterfalvi elmondása szerint az ilyen adatok kiadására a képviselőket és az állami tisztviselőket nem lehet kötelezni. Már önmagában az erre való felszólítás is az emberi méltóság sérelmét vetheti fel. A korábbi adatvédelmi biztosi állásfoglalás is ezt szögezte le, az erre vonatkozó jogszabály sem változott – írta a NAIH elnöke, és erről Novák Előd országgyűlési képviselőt is tájékoztatta.

A NAIH elnöke erről azután beszélt, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn azt szorgalmazta a parlamentben, hogy össze kéne írni az izraeli állampolgársággal is rendelkező kormánytagokat és parlamenti képviselőket, és Novák Előd két nappal később levélben szólította fel a képviselőket, hogy közöljék, ha más országnak is az állampolgárai.

A Jobbik alelnöke csütörtökön felszólította az LMP-s Ertsey Katalint, hogy mondjon le képviselői posztjáról, mert a levelére adott, egyébként egyértelműen ironikus válaszában azt mondta, hogy izraeli állampolgár, és ezt eltitkolta.

Novák, miután egyértelművé vált, hogy az LMP-s politikus csak szarkasztikus volt, közölte, hogy nem szereti a viccet, és továbbra is kitartott amellett, hogy Ertseynek le kell mondania, mert „kibújt válaszadási kötelezettsége alól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik