Belföld

Nótarádiót indíthat a közmédia

Bár a Magyar Rádió vezetői nem akarják, mégis lehet nótarádiójuk.

Az MR6 rádió regionális stúdiói jelenleg öt helyszínről sugároznak: Győrből, Pécsről, Szegedről, Debrecenből és Miskolcról, valamint vonzáskörzetükről tudósítanak napi 11 órában. A Népszabadság információi szerint azonban a regionális rádiós stúdiók felszámolására készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A mostani tervek szerint december 22-től megszüntetik az öt regionális stúdió önálló műsorgyártását, elbocsátanak legalább negyven vidéki rádióst, részben felszámolják a tudósítói hálózatot, és a megyei jogú városok helyi rádióitól rendelnek riportokat, interjúkat a Kossuth Rádiónak.

Nem akarnak nótarádiót

A közmédia regionális tévéstúdió-hálózatát már korábban részben felszámolták. A Hír24 úgy tudja, hogy a Magyar Rádió vezetése nem ért egyet a döntéssel. Jónás István vezérigazgató információink szerint több fórumon is tiltakozott az ötlet  ellen. Mint ahogyan az sem tetszik a zrt vezetésének, hogy nótarádiót indítsanak az így felszabadult vidéki frekvenciákon. Egyébként jelenleg is van egy ilyen webrádiós műsorfolyam, MR7 – Dalok és dallamok címmel, amely népzenét, nótát és operettslágereket sugároz. Az MTVA sajtóirodája a nótarádió indítását firtató kérdésünkre úgy válaszolt, hogy „amint időszerű lesz az alábbi kérdések megválaszolása, jelentkezünk, és tájékoztatjuk a sajtó képviselőit és a közvéleményt. Jelenleg nem az.”

Alig marad valaki

Mindenesetre az MTVA jelenlegi tervei szerint a harmadik csoportos leépítés keretében összesen 250 embert bocsátanak el, ebből nyolcvanat a rádiós területről, ezen belül pedig negyvenet a vidéki stúdiókból.

Ha így lesz, akkor a közmédiának meg kell szerveznie, hogy a Kossuth Rádió vidékről továbbra is kapjon híranyagokat, interjúkat, magazinműsorok alapjául szolgáló riportokat. A Népszabadság információi szerint azt tervezik, hogy Győrben, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon megtartanak két-három tudósítót, akik főként a hírműsoroknak szállítanak be riportokat és interjúkat. Ezen túl az MTVA több megyei jogú város helyi rádiós stúdiójával köt majd keretszerződést a vidéki anyagok elkészítésére.

Lemaradhatnak eseményekről

A regionális stúdiók sorsával kapcsolatban a fentiekkel egyező nyilatkozatot adott a Népszavának Kapuvári Gábor. A közmédia központi üzemi tanácsának elnöke az elbocsátásokról szólva elmondta: az MTI-től kiemelt szerkesztőket, riportereket, fotóriportereket fognak elküldeni. Előfordulhat – mondta –, hogy rendkívüli túlterhelés miatt a hírügynökség lemarad egy-egy fontos eseményről. Korábban már átszervezték a hírügynökséget, 49 ember maradt a társaságnál, 150 dolgozóját pedig átvezényelték az MTVA-hoz. Csakhogy Böröcz István vezérigazgató a pénzügyi tervezéskor nem számolt velük, most pedig nem tudja tartani a „parancsszámokat”. Az átszervezés miatt a hírügynökség munkatársait az MTVA és az MTI vezetői is utasították, emiatt komoly konfliktus alakult ki Böröcz István és az MTI vezérigazgatója között – írja a Népszava. A viszályból Belénessy Csaba került ki vesztesen, aki beadta a felmondását.

A Népszava információi szerint az elbocsátásnak a televíziósok a legnagyobb áldozatai, erről a területről küldik el a legtöbb embert. Ez azért meglepő, mert még a hivatalos bejelentés előtt, november elején máris több, régen az Echo Tv-nél dolgozó szerkesztő-riportert vett fel a közmédia hírigazgatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik