Belföld

Kínához közelít a kormány

szijjártó péter (ingyenes, )
szijjártó péter (ingyenes, )

A kulcsfontosságúnak nevezett kínai kapcsolatokról, arab befektetőkről és az azeri baltásról beszélt Szijjártó Péter a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Stratégiai kérdésnek nevezte a keleti nyitást a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági állam­titkára, aki szerint e téren, különösen a kínai kapcsolatok építésében „gyalázatosan rosszul teljesítettek” az MSZP-kormányok. Elmondása szerint az arab világban is fenntartásokkal kezelték Magyarországot, miután „egy korábbi miniszterelnök szaúdi focistákat nevezett terroristának”. Szijjártó közölte: „elődeik rombolását” igyekeznek most helyrehozni az arab tőkéért folyó küzdelemben. Elmondása szerint már csak az segített a kapcsolatok jobbá tételében, hogy kétharmados győzelmet ért el a Fidesz.

Szijjártó elmondta: az arabok főleg ingatlanokat vásárolnának Magyarországon, valamint mezőgazdasági együttműködésekre törekednek. Megemlítette, hogy több megállapodást is aláírtak Kuvaitban, ahol magyar örökségnek számító várakat kínált eladásra.

Az államtitkár a Hírlapnak adott interjúban Kínával kapcsolatban közölte: a kommunista ország „egyik legfőbb európai partnere szeretnénk lenni”, és ezzel kapcsolatban „több együttműködést, szándéknyilatkozatot is aláírtunk már”. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy Kína részt vesz-e a magyar adósság rendezésében, és konkrét kínai beruházásokról sem tett említést.

Az interjú végén felmerült Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos ügye is, aki egy örmény katonatiszt megölése miatt ítéltek el Magyarországon, és akit a magyar kormány kiadott Azerbajdzsánnak, ahol hősként fogadták, és szabadon éli világát. Arra, hogy a Safarov ügyét említették-e valaha is külföldön, a riporter egyik „kérdése” szerint „diplomatákat megszégyenítően fogalmazó” államtitkár csak annyit válaszolt, hogy az eset „egyetlen nemzetközi tárgyaláson sem merült fel”. Szijjártó szerint „ez csak a magyar ellenzék számára volt téma”.

Valamint az Európai Parlament, a NATO, Örményország, Washington és a külföldi sajtó számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik