Nagyvilág

A NATO is elítéli a Safarov-ügyet

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

Homályos megfogalmazásban ítélte el a NATO Ramil Safarov kiadatásának ügyét és tulajdonképpen Magyarország szerepét is.

Az atlanti szövetség elítél minden olyan cselekményt, amely regionális feszültséget szít – mondta az azeri kiadatási ügy kapcsán kedden az MTI-nek Brüsszelben egy nevének mellőzését kérő NATO-tisztségviselő.

„A szörnyűséges incidens, amely nyolc évvel ezelőtt történt Magyarországon, bűncselekmény volt. E sajnálatos tett ellenkezett a békepartnerségi program elveivel” – fogalmazott a tisztségviselő, utalva arra, hogy a békepartnerség lényege az együttműködés és a megértés előmozdítása a NATO-val partneri viszonyban álló országok között .

„Elítélünk minden olyan cselekményt, amely regionális feszültséget szít. Fontos, hogy az összes fél tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely nem szolgálja a regionális együttműködést és a megbékélést” – mondta az MTI-nek a NATO-tisztségviselő.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik