Nagyvilág

Elengedett gyilkos: Obama magyarázatot vár Magyarországtól

Washington arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri baltás gyilkost.

“Obama elnököt mélységes aggodalommal töltötte el a bejelentés, miszerint Azerbajdzsán elnöke megkegyelmezett Ramil Safarovnak” – áll a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Tommy Vietor által kiadott közleményben.

“Tolmácsoljuk az azeri hatóságoknak a Safarovnak adott kegyelem miatti csalódottságunkat. Ez a cselekedet ellentétes a regionális feszültség csökkentése és a megbékélés érdekében tett erőfeszítésekkel” – hangsúlyozta a közlemény.
A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hozzátette, hogy Magyarországot is megkérték arra, magyarázza meg a Safarov hazaküldésével kapcsolatos döntését.

Közleményt adott ki pénteken az üggyel kapcsolatban Patrick Vetrell, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is, aki úgy fogalmazott: “További részleteket várunk Magyarországtól azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy Safarovot átengedte Azerbajdzsánnak”.

A külügyi állásfoglalás is arról szólt, hogy az Egyesült Államokat aggasztja a kegyelem, amelyben az azeri elnök a Bakuba pénteken hazatérő katonatisztet részesítette. A dokumentum emlékeztetett arra, hogy Safarov életfogytig tartó szabadságvesztését töltötte Magyarországon, amiért 2004-ben, egy budapesti NATO-képzésen meggyilkolta Gurgen Margarjan örmény katonatisztet. Vetrell rámutatott, hogy az amerikai külügyi tárca magyarázatot vár Azerbajdzsántól, és elítél minden olyan lépést, amely szítja a térségbeli feszültséget.

Már tüntettek

Szapáry György washingtoni magyar nagykövet  elmondta, hogy péntek délután mintegy féltucatnyi örmény tüntető tiltakozott két órán át az amerikai fővárosban működő magyar diplomáciai képviselet előtt.

Az Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) pénteken a szervezet weboldalán keresztül arra szólította fel támogatóit, hogy mind a washingtoni magyar nagykövetnél, mind Obama elnöknél tiltakozzanak az ellen, hogy “az igazságszolgáltatást nevetség tárgyává tették”.

Az akciófelhívás megfogalmazása szerint “a magyar kormány kiszolgáltatta (szabadon engedte)” Safarovot. Az ANCA elnöke, Ken Hachikian levelet írt Obama elnöknek, amelyben arra kérte őt, hogy “nyilvánosan bírálja Magyarországot az ismert és bűnbánatra nem hajlandó terrorista kiadatása miatt”, és nyíltan ítélje el Bakut, követelje Safarov újbóli bebörtönzését. A testület erőteljes amerikai fellépést sürgetett amiatt, hogy “Azerbajdzsán kormánya erőszakra bátorítja saját állampolgárait”.

Örményország kiakadt

Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal pénteken, miután Magyarországról Azerbajdzsánba szállították Ramil Sahib Safarovot, aki ott elnöki kegyelemben részesült. Tiltakozásul Jerevánban paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte, a bakui igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem közvetlenül folytatja az ítélet végrehajtását.

Becsapva

Az örmény külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint – amelyet szombatra virradóra idézett a news.am hírportál – az örmény hatóságok többször tájékoztatták a magyar kormányt arról, hogy Azerbajdzsánban állami szinten – államfői szinten is – dicsőítik Ramil Safarov bűncselekményét.

“Lehetetlen, hogy Magyarország kormánya ne tudott volna a különféle szintű és kaliberű azerbajdzsáni hatóságok számos megnyilatkozásáról, aminek következésképpen elegendő alapot kellett volna szolgáltatnia ahhoz, hogy kételyek merüljenek fel a bírósági ítélet végrehajtását illetően Azerbajdzsánban” – írja az örmény külügyminisztérium, amely szerint a magyar kormány így “osztja a felelősséget a súlyos bűntényért”.

A tárca szerint “a magyar kormány különféle szinteken, így a legmagasabb szinten is az utolsó pillanatig arról győzködte az örmény kormányt, hogy nem tesz egyetlen olyan lépést sem, amely eredményeképpen a gyilkosságot elkövető személyt illetően nem teljesül az igazságszolgáltatás, és egyértelműen kizárta az átadás mindenfajta lehetőségét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik