Belföld

Újra itthon az állatkínzással vádolt huszárok

A tervezett nyolc-tízezer helyett hatezer kilométert lovagolt a két bakonyi férfi az elmúlt fél év alatt. A honvédelmi miniszter fogadta őket a nagy útról visszatérve.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, hagyományos huszárviseletben. A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület tagjai az eredeti terv szerint Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével tettek volna meg 8-10 ezer kilométert.

A magyar huszárokat azonban július 1-jén a svédországi Amal városában állatkínzással vádolták meg egyik lovuk bedagadt lába miatt, őrizetbe vették, majd július 3-án ugyan szabadon bocsátották őket, de egy hónapig várniuk kellett az állatorvosi engedélyre, hogy továbbutazhassanak.

A több mint fél év után visszatérő párost Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta Várpalotán. Teljesítményüket ekképp méltatta: „6600 kilométert lovagoltatok, miközben az értetlenséggel és a hivatal packázásaival is meg kellett küzdenetek.” Beszélt arról is, hogy a hazát csak akkor védhetjük meg éles helyzetben, ha a nemzet érti és érzi a honvédelem fontosságát, és kész tevőlegesen is részt venni benne. A hagyományőrzés feladata az előttünk járó hősök életútjának és tetteinek kiemelése a „múlt mély kútjából”, hogy a jelen is megismerje és értékelje bátorságukat és küzdelmüket – fogalmazott a miniszter.

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott a magyar katonai hagyományőrzés ügyét szolgálóknak, majd a két önkéntes katonának és Várpalota polgármesterének a honvédelemért kitüntetést adományozta.

Talabér Márta polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar huszárokat az elmúlt fél évben öröm és bánat egyaránt érte, az útjuk sokkal „kalandosabb” lett, mint tervezték. Hozzátette: kitartással és leleményességgel végigvitték tervüket, a svédországi Amal városban ért vádaktól függetlenül a teljesítményük immár hetedik alkalommal is elismerésre méltó. A városvezető a „svédországi történést” a szabályt erősítő kivételnek nevezte, mert a lovasok az úton érintett összes többi országban jó hírét vitték a városnak és Magyarországnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik