Belföld

Kérdések, válaszok a Jobbik ügyeiről

Szegedi Csanádot feljelentette Lenhard Balázs, csillapodnak a fehérvári hullámok, előbbre hozták két hónappal a megyei választmányi ülést, miközben névtelen levél terjeng a tagság soraiban.

November 4-én este 17 órakor szentmise keretein belül, aztán fáklyás felvonulással emlékeztek meg a Székesfehérvári Jobbik Alapszervezet tagjai az 56 évvel ezelőtt szovjet lánctalpakkal elgázolt forradalomról, annak legyilkolásáról. A megemlékező menet a Szent István Bazilikától a Corpus Hungaricum emlékműhöz ment, ahol az Úrtól való imádsággal emlékeztek meg ’56 mártírjairól.

A megemlékezés után kérdeztük Gyüre Csabát, a Jobbik országos vezetésének alelnökét és Mező Balázst, a székesfehérvári szervezet elnökét.

Lenhard Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője halottak napjára időzítette Szegedi Csanád feljelentését. Azért erre a napra, mert Szegedi a Jobbik számára már halott – mondta Lenhard. Osztja-e a Jobbik elnöksége Lenhard Balázs akcióját, véleményét?

Ez Lenhard Balázs akciója volt. Persze nekünk is megvan a véleményünk arról, ami történt. Szegedi Csanád és annak tettei nyilván nem kerülhet a Jobbik dicsőséglistájára.

Arra felhívnám a figyelmet, hogy Szegedi Csanád származása miatt semmilyen szinten nem került hátrányos helyzetbe, sőt, miután mindenki számára világosan kiderült, hogy Szegedi zsidó származású, az elnökség jelölte őt a borsodi elnökség pozíciójára, ahol 93% többséggel választották meg megyei elnöknek. Akkor került ő konfliktusba a párttal, amikor idén kiderült számunkra is, hogy két évvel ezelőtt egy borsodi személy származására hivatkozva megfenyegette őt, hogy a közvélemény elé viszi az információt, majd ezt követően Szegedi juttatásokat ígért azért, hogy származását az illető hallgassa el. Amikor ezt megtudtuk, akkor már nem volt helye Szegedinek köztünk, hiszen a korrupció távol áll szervezetünktől. Szegedi Csanád a Jobbik egyik legjobb embere volt, hiszen programokat hirdetett, tevékenyen vett részt nemzeti programokban, de a korrupciógyanúval minősíthető tette lehet, hogy kimeríti a büntetőjogi kategóriát, de ezt nem az én dolgom megítélni.

Mi lesz az EP-mandátummal?

Igen, sajnos tudjuk. Az a baj, hogy Magyarországnak nincsen olyan törvényi szabályozása, ami lehetővé tenné, hogy a pártlistán bárhova bejutó személyek visszahívhatóak lehessenek. Mi 2010-es Parlamentbe kerülésünk után már kerestük ennek a lehetőségeit, de nálunk sajnos erre nincsen jogszabály. Mi megkértük Szegedi Csanádot, hogy adja vissza mandátumát, de ő szeptember elsejéig időt kért, ami már rég’ eltelt. Nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban.

Ezek szerint a Jobbik tehetetlen?

Igen, sajnos.

Akkor a Jobbik elbukott egy mandátumot?

Igen. Ez arra világított rá, hogy minden jelölt kiválasztásával szemben óriási felelősségünk van. De kérem mindenkinek a belátását, hiszen első alkalommal jutottunk be az EP-be, és a következő választásokon sokkal jobban oda fogunk figyelni, hogy kik kerüljenek választásra.

Nem okoznak-e veszélyt a székesfehérvári Jobbikban történt lemondások (a két alelnök), az egyre sűrűbb kilépések, illetve a kizárások?

Én azt gondolom, nem. A Jobbik kis pártként kezdte működését. 2009-ben ezt a fogalmat kinőttük, és igazi nagy párttá vált. Ez a hirtelen növekedés azzal járt, hogy ahol fát vágnak, ott forgács is hullik. Tehát a Jobbik most bizonyos helyeken a megtisztulás előtt áll, illetve azon van túl.

Miért került a megyei választmányi ülés két hónappal korábbi kiírásra?

Ezt a megyei elnök hívja össze, erről én nem tudok nyilatkozni.

 

 

Mező Balázs, fehérvári elnököt is kérdeztük:

Miért került két hónappal előrébb a megyei választmányi ülés?

Erre a megyei elnök lenne hivatott válaszolni, aki egyéb irányú elfoglaltsága miatt nem lehetett itt. A válasz mégis nagyon egyszerű: a racionalitás. Ugyanis a jelenleg regnáló vezetés mandátuma 2013 elején jár le, ugyanakkor el kell fogadnunk év elején az esztendő költségvetését. A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2013-ban már egy kampányba kezd, hiszen készülünk a 2014-es választásokra (országgyűlési, önkormányzati és EP) – ennek megfelelően a jelöltek kiválasztása és a programok kidolgozása már jövőre elindul. Ezért döntött úgy a megyei választmány vezetése, hogy előrehozza a tisztújítást, hogy az új vezetés vigye már végig a költségvetés, a választások előkészítését.

Fehérváron mostanában sok volt a lemondás, a kilépés. Az átalakulási folyamat lezáródott-e, vagy várható-e még nagyobb mozgás a városi szervezeten belül.

Úgy gondolom, olyanok vagyunk mint az országos átlag. Hála Istennek a fehérvári szervezet folyamatos fejlődést mutat. A két lemondást nem kommentálom, és az e témában megjelent cikkeket sem, amik minősíthetetlen és igaztalan dolgokat írt le…

Most a cikkre gondol vagy a két alelnök írására?

A két alelnök írásában sem volt túl sok igazságtartalom. Szerintem Fehérváron inkább egy tisztulás, egy összezárás, egy erősödés indult be. A belső tisztulás személyi következményekkel is jár. A legfontosabb lépéseket már megléptük. A helyi szervezet töretlenül megy előre, egyre több új tagunk van, és valószínűleg a két lemondott alelnök pozícióját fel fogjuk tölteni. Én további kilépésektől nem tartok, de természetesnek fogom fel az egészséges fluktuációt.

Édesapám, mint legjobb tanácsadó azt mondja, akkor erős egy párt, ha képes alulról szerveződni. Mi ilyenek lettünk, és látom is az erőt.

Tudom, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, a jobbikosoknak különösen, hiszen mindenfelől le akarnak minket vadászni. Keringenek hírek bizonyos lista létéről, nemlétéről – szerintem van feketelista.

A két alelnök kritikai észrevételei keltettek-e önben, az elnökben olyan érzést, hogy bizonyos dolgokon el kellene gondolkozni, vagy teljesen alaptalannak tartja a két levelet?

Kimondta a választ: teljesen alaptalan a kritika. Arra eszméltem, hogy kígyót melengettem a keblemen – ez a személyes véleményem. Ha az elnökség szemszögéből nézem: akkor az Isten segített nekünk, hogy a két úr önként vette a sátorfáját az elnökségből, és nekünk nem kellett intézkednünk ugyanezen cél miatt. A levelek írói dátumot és bolygót tévesztettek.

 

A székesfehérvári november 4-i megemlékezés után Horváth Lénárd, a Székesfehérvári Jobbik egyik megmaradt alelnöke a megemlékezésen felhívta e sorok írójának figyelmét arra, hogy a továbbiakban minden írást, ami a Jobbikról szól, a megjelenés előtt juttasson el hozzá vagy a Jobbik városi elnökségéhez. Utoljára ilyet Lendvai Ildikó cenzorként kért az MSZMP-ben.

 

A székesfehérvári szervezetnél megnyugodni látszanak a dolgok, legalábbis Mező Balázs elnök véleménye szerint. Ugyanakkor a Jobbik Fejér megyei választmánya holnap ül össze Zámolyon, ahol egy előrehozott tisztújító ülést tartanak. Az elnökséget választják újra, amelynek az élére információink szerint két aspiráns pályázik: Árgyelán János a jelenlegi megyei elnök és Pintér Tamás, a dunaújvárosi szervezet vezetője. Korábban személyes ellentétek feszítették a két jelölt kapcsolatát, ráadásul a Fehérvár24 birtokába jutott információ szerint a megyei tagság berkein belül is terjeng bizonyos levél, ami elsősorban a jelenlegi elnököt kritizálja. Ám ennek a levélnek az érdekessége, hogy névtelen és címtelen. A belső információk szerint Árgyelán János elnök vizsgálatot kezdeményezett a levél szerzőjének kiderítésére, miközben annak adott hangot, hogy azt éppen Pintér Tamás elnökjelölt írta. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Pintért, aki kijelentette: sem a stílus, sem a módszer nem az enyém. Árgyelán Jánossal voltak korábban konfliktusaink, de ezt mindketten félretettük, mert most fontosabb a megye építése, erősítése – mondta a dunaújvárosi elnök.

Ugyanakkor más informátoroktól az a hír járta, hogy éppen Árgyelán Jánostól származott a névtelen levél. Ezzel kapcsolatban kerestük a megyei elnököt, de eddig nem sikerült elérni. Minden bizonnyal cáfolja a belső információt, de a holnapi zámolyi választmányi ülésen valószínűsíthető, hogy a névtelen levél is téma lesz.

Mindkét jelöltet kérdeztük volna programjáról, de csak Pintér Tamástól kaptunk választ, aki az elterjedt híreket cáfolta, miszerint visszalépett volna. Nem is jutott eszembe, hogy visszalépjek, ehhez száz névtelen levél kevés – mondta Pintér. Tekintettel arra, hogy Árgyelánt nem értük el, nem közlünk Pintér Tamás elképzeléseiből sem.


A két megyei elnökjelölt Pintér Tamás és Árgyelán János

 

Ugyanakkor Székesfehérváron a frissen létrehozott Nemzeti Stratégiai Tanácsadó Testületbe választotta Róth Péter alpolgármester javaslatára a polgármester Fazakas Attilát, a Székesfehérvári Jobbik alelnökét. A testületbe tagként beválasztott jobbikos politikus – aki Erdélyből származik – együttműködő készsége kiváló, és szoros kapcsolatban van ma is a határon túli magyarsággal – jelezte Cser-Palkovics András polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik