Belföld

Jobbik kontra rendőrség

A Jobbik székesfehérvári tagjait és a fehérvári 64 vármegyés tagokat jogtalan módon érte rendőri intézkedés június 19-én, illetve augusztus 25-én, azaz a Horthy-szobor meggyalázásakor, illetve a csókakői rendőrségi „megszállás” idején.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatót a Jobbik Székesfehérvári Szervezete részéről Kummer Ákos, valamint a Jobbik Dunaújvárosi Szervezete részéről Pintér Tamás elnök.

Kummer Ákos elmondta, hogy két alkalommal is érte rendőri inzultus az utóbbi időben. Egyik alkalom, amikor a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai a Csókakőn elhelyezett Horthy-szobrot akarták meggyalázni. Ekkor a nemzeti érzelmű személyek ellen intézkedtek a Móri Rendőrkapitányság kivezényelt rendőrei, pontosabban K. Gyula rendőrőrnagy, aki nem adott tájékoztatást az igazoltatás okáról, illetve a panasztételi lehetőségekről.

Hasonló inzultus érte Székesfehérváron Kummer Ákost, a Jobbik fehérvári tagját és Kónyi-Kiss Botondot, a 64 Vármegye székesfehérvári tagját augusztus 25-én, amikor Csókakőt több száz rendőr „foglalta el”, ez utóbbi két esetben M.Csaba rendőrzászlós, illetve Cs. Ádám rendőrtörzsőrmester intézkedett. Erről Balika Bencével kapcsolatban adtunk is tájékoztatást a Fehérvár24 akkori tudósításában.

A sajtótájékoztatón Kummer Ákos kijelentette: mindhárom alkalommal úgy intézkedtek a rendőrök, ahogy az nem felel meg a Rendőrségi Törvény előírásainak, azaz jogszerűtlen volt. A velünk szemben intézkedő rendőrök nem mutatkoztak be, nem közölték az intézkedés célját, nem tájékoztattak a panaszjogról, és egyébként is olyan viselkedést tanúsítottak, ami megengedhetetlen egy rendőrtől az állampolgárral szemben – hívta fel a figyelmet Kummer Ákos. A politikus hozzátette: mindhárom esetben az érintett rendőrkapitányság kivizsgálta az esetet, és panaszunknak helyt adott.

A jogsértő eljárások után kérjük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy fejezze be a nemzeti érzelmű egyetemisták, polgárok vegzálását, hiszen van éppen elég dolguk, amit elvégezhetnek! – hangsúlyozta Kummer Ákos. Hozzátette: kifejezetten tiltakozunk a július 19-i és az augusztus 25-i intézkedések ellen.

Pintér Tamás, a dunaújvárosi Jobbik elnöke, illetve országos választmányának tagja három kérdést tett fel a rendőrség előtti sajtótájékoztatón:

Mikor fejezi be a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a jogtisztelő hazafiak, nemzeti érzelmű emberek vegzálását, melyre e három eset is kitűnő példa volt?

Lesz-e következménye a jogszerűtlen intézkedésnek, kapnak-e kártérítést ezek az emberek a folyamatos zaklatásokért, meghurcoltatásokért?

Lesz-e végre valaki, aki a jogszerűtlenül intézkedő rendőröket elszámoltatja, aki leállítja a rendőröket, hogy jogkövető hazafiakat zaklassanak?

Három ilyen eset gyors egymásutánban, véletlenül nem fordulhat elő egyetlen megyei illetőségű rendőr-főkapitányság területén – zárta a sajtótájékoztatót Kummer Ákos.

A Fehérvár24 feltette a kérdést, hogy a dunaújvárosi jobbikos elnöknek volt-e bármilyen személyes kapcsolata a csókakői esetekkel kapcsolatban, amire Pintér Tamás elmondta, hogy személyesen is jelen volt az eseteknél, ráadásul a sokat emlegetett dunaföldvári gárdaavatáson is ott volt.

A Fehérvár24 a sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekre várta a megyei rendőr-főkapitányság reakcióját, amit R. Szabó Ágnes szóvivőtől kaptunk meg. Arra a kérdésre, hogy milyen büntetést kapnak a jogszerűtlenül intézkedő rendőrök, R. Szabó Ágnes ezt a választ adta: „A sajtótájékoztatón említett három rendőri intézkedés ellen benyújtott panaszt a területileg illetékes Székesfehérvári, illetve Móri Rendőrkapitányság vezetője kivizsgálta, azokat I. fokon elbírálta. Jelenleg azonban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felügyeleti eljárás keretében vizsgálja ezen panaszügyek kivizsgálását. Ennek értelmében tehát a panaszeljárások jogerősen nem fejeződtek be, így esetleges szankciókról sem lehet beszélni. A benyújtott panaszok egyébiránt nem magát az alapintézkedést kifogásolják, hanem a rendőri intézkedések lefolytatása módjának egy-egy részletét találták sérelmesnek az érintettek.”

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mikor kívánja a rendőrség befejezni nemzeti érzelmű polgárok vegzálását, R. Szabó Ágnes határozott választ adott: „A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság visszautasít minden olyan kijelentést, amely szerint intézkedései célzottan egy-egy csoport felé irányulnának. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állománya továbbra is határozottan lép fel minden esetben észlelt jogsértésekkel szemben. A rendőrt intézkedési kötelezettség terheli, jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel. A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek – ha törvény másképp nem rendelkezik –, mindenki köteles magát alávetni és a rendőr utasításának engedelmeskedni.”

 

Ugyanakkor mégis kérdésként tornyosul fel bennünk: a júliusi köztéri szobor ellen indított támadásról semmilyen rendőrségi jelentés nem szól, pedig akkor az volt a központi téma és nem az igazoltatás, hiszen a szobor elleni támadással kapcsolatban feljelentés született.

Igaz, hogy első fokon – emiatt nem neveztük teljes nevükön az érintett rendőröket –, de határozatot hoztak a fehérvári és móri rendőrkapitányságok, és bizony ezekben elismerték a jogszerűtlenséget. Ha Kummer Ákos, a Jobbik fehérvári tagja történetesen nem ügyvéd, és nem látja azonnal át az elkövetett hibákat, ha Pintér Tamás nincs ott személyesen az eseményeken, akkor lehet, hogy csend fedi a jogszerűtlen rendőri intézkedéseket 2012-ben. Ez mindenesetre elgondolkoztató!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik