Belföld

Havonta tízezerrel nő a szegények tábora

Szegenyseg(430x286)(1).jpg (szegénység)
Szegenyseg(430x286)(1).jpg (szegénység)

Több mint egymillió ember él a szegénységi küszöb alatt, emiatt rengetegen éheznek Magyarországon.

A KSH adatai szerint a szegénységi küszöb alatt élők száma 152 ezer fővel 1 millió 363 ezer főre emelkedett tavaly Magyarországon. Ennél jóval többen, kétmillióan voltak, akik több olyan dolgot nem engedhettek meg maguknak anyagi okok miatt, ami nem kellene, hogy problémát okozzon. Például késtek a számlák fizetésével, nem tudtak eleget enni,  megfelelően fűteni, és nem tudtak elmenni egy hétre sem üdülni.

Alultáplált
870 millióan éheznek a Földön, Magyarországon több százezer ember rendkívül alultáplált. Kedden volt az Élelmezési Világnap.

 

A hideg közeledtével nem csak a hajléktalanoknak egyre nehezebb meleg ételhez jutni.

Egész évben oszt ételt a VIII. kerületi Teleki téren a rászorulóknak a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége. Szilaj Péterné Csilla lelkész szerint az utóbbi évben nagyon megváltozott a több száz méteren kígyózó sor összetétele. A hajléktalanok mellett rengeteg a nagycsaládos, mint ahogy sok a fiatal szülő és a nyugdíjas is. Zömében a rászorulók így próbálnak spórolni a kiadásaikon.

„A téli időszak mindenki számára kritikus, de főleg azoknak, akik például havi 22 800 forintból élnek. Ezért is igyekszünk a fővároson kívül is segítséget nyújtani. Általában magas fehérjetartalmú ételt főzünk, mint például főzelék, zöldségleves, bab vagy káposzta”- közölte Szilaj Péterné a Hír24-gyel.

Az év végén lejár a területfoglalási engedélyük, jelenleg is zajlik az egyeztetés a fővárossal.

A hétvégék és az ünnepnapok továbbra sincsenek megoldva. Ilyenkor szünetel az ételosztás. Kivétel a karácsony, akkor ismét lesz ételosztás a Blaha Lujza téren.

Ételosztás
Novembertől, a Rózsa u. 3. alatt, heti 5 napon 300 főre biztosítanak melegétkezést a krisnások a kerületi önkormányzat kérésére. Ez egy zártkörű szolgáltatás lesz, amit azok tudnak igénybe venni, akik regisztráltak a családsegítő szolgálatnál.

 

Társadalmi juttatásoktól

A szegény háztartások jövedelmének jelentős részét a társadalmi juttatások teszik ki. Juttatások nélkül, ha csak nyugdíjat hagynánk meg, a szegények aránya nem 13,8 százalékot, hanem ennek több mint kétszeresét 28,9 százalékot tett volna ki. A KSH adatai szerint a társadalmi juttatásoknak a jövedelmi szegénység csökkentésében játszott szerepe az unión belül Magyarországon kiemelkedően magas (52,3 százalék), míg az EU átlaga 2010-ben 36,7 százalék volt.

Különösen ijesztő, hogy a lakosság csaknem háromnegyede (a szegénységi küszöb alá esők 96%-a) nem tud egy nagyjából 50 ezer forintos váratlan kiadást fedezni.

Gyermekmunka

Magyarországon az ENSZ felmérése szerint több százezer ember rendkívül alultáplált, közülük 120 ezren gyerekek. 20 ezren csak az iskolában, óvodában jutnak ennivalóhoz, hétvégén szinte egyáltalán nem. Közben egyre kevesebb az adomány, amelyből segíteni tudnak nekik. Ezért sok gyermek vállal munkát is.

A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység. A megélhetésért munkára kényszerített gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, iskolába nem jár. Közülük több mint 100 millióan veszélyes munkát végeznek. A fejlettnek mondott Európa 19 millió gyermeke él szegénység margóján; és Magyarország sem teljesít e téren igazán jól, egyes felmérések szerint minden ötödik gyerek a szegénységi küszöbön, kockázaton él.

Megírtuk, az Ökumenikus Segélyszervezet Egy irányba megyünk? című rendezvényén Orbán felesége, Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt mondta: gazdasági paradigmaváltás zajlik, “az ma már csak illúzió, hogy egyre jobban fogunk élni”. Orbán Viktor felesége szerint a fiatal nemzedékek egyre többet fognak dolgozni, miközben vissza kell fogni a fogyasztást, környezetvédelmi és gazdasági okokból egyaránt.

A kormány segít?

A Nemzeti Együttműködés Kormánya megalakulása óta számos intézkedést hozott a munkaalapú gazdaság megteremtése mellett a szegénység elleni küzdelem érdekében – olvasható az Emberi Erőforrás Minisztérium közleményében.

A kabinet munkahelyvédelmi akciótervvel támogatja az 55 év felettiek munkahelyének megtartását, a fiatalok munkába állását és a gyermeket nevelő édesanyák visszatérését a munka világába. A közlemény szerint a közmunkaprogram mintegy 200 ezer ember megélhetését segíti.

A legrászorultabbakat a karitatív szervezeteken keresztül évente több mint 700 millió forinttal támogatja a kormány. Rászorultság alapján a helyi lakosság az önkormányzattól jelképes áron igényelhet tűzifát. A hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,2 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik