Belföld

Belevágunk a magyar-azeri üzletekbe

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

Hamarosan konkrét szerződések születhetnek magyar és azeri vállalatok között – mondta Szijjártó Péter.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ha minden jól megy, akkor az azeri féllel sikerül egyebek mellett arról is megállapodni, hogy Magyarország bekerüljön az Ázsiát Európával összekötő vasútvonalrendszer megépítéséről szóló szerződésbe.

A többi közt az oktatás, a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem, az energiaipar, a közlekedés területén remél áttörést az államtitkár. A köztévé reggeli műsorában Szijjártó Péter közölte, hogy ma egy olyan megállapodást terveznek aláírni, mely a két ország között felsőoktatási ösztöndíj-csereprogramot indít meg. Szerinte a cégközi kapcsolatok is remekül fejlődnek. Öt területen van komoly előrelépés, az egyik ilyen az építőipar.

Magyarország emellett szeretné felszámolni az egyoldalú energiafüggőségét, és ebben az azeri gáznak rendkívüli szerepe lenne – tette hozzá. Szijjártó megjegyezte: mivel az azeri piaci keresleti struktúra és a magyar gazdaság jelenlegi kínálati struktúrája tökéletesen illeszkedik egymáshoz, óriási lehetőségek vannak az együttműködésben.

A kérdésre, történt-e elmozdulás a kormány részéről a tekintetben, hogy hitelfelvételről akar megállapodni a valutaalappal (a kormány több napilapban fizetett hirdetéseket tett közzé, melyek szerint nem engedünk az IMF-nek), Szijjártó Péter azt válaszolta: Magyarország elég erős, hogy a saját lábán álljon, de az európai gazdaság törékenysége és bizonytalanságai miatt egy biztonsági háló jól jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik