Belföld

Vak fotózás Magyarországon

Látássérült (látássérült, vak)
Látássérült (látássérült, vak)

Igény lenne, lehetőség kevés van.

Indiai vak fotósok képeiből szemezgetett a BBC, ezért utánanéztünk, nálunk mennyire foglalkoztatja a gyengén látókat a fotózás.

Dankó Pál születése óta gyengénlátó. Azt mondja, egy 100-as skálából körülbelül 4 százalékot lát. Mégis imád fotózni. A zenélés mellett a másik kedvenc hobbija a természetfotózás. „A vakok szeretnek olyasmit csinálni, amiről tudják, hogy nehéz.” A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület rendszergazdájaként is dolgozik. Az egyesület eseményein, kirándulásain is általában Pál fotóz, bár ahogy mondja: „Ami nem mozog azt könnyebb kattintani.”

Digitális fényképezőgépet használ, a fotókat számítógépen kinagyítva nézik vissza sorstársaival és kollégáival. „Nagyon sok vak ismerősöm is fotózik hobbiszinten, sőt a mindennapi életüket is megkönnyíti a fényképezés. Van, hogy sokszor egy csempeválasztáshoz az eladó segítségét kérik, miután lefotózták odahaza a falat.”

Balog Robi a vak lemezlovas is szívesen tanulna fotózni. „Néha mobillal szoktam képeket készíteni, hogy utána a családomnak megmutassam merre jártam. Ilyenkor általában egy látó – baránőm – segítségét kérem. Ő navigál, hogy merre forduljak, mikor van középen, amit épp fotózni készülök. Örülnék, ha lehetőség lenne fényképezőgéppel is megörökíteni a „látványt”.”

Robi egyébként Marcipán nevű kutyájával együtt szeret a természetben túrázni és barlangászni. Legutóbb a Hármashatár-hegyen járt. A vele készült riportot ide kattintva olvashatja.

Klub

„Nem indítunk fotókurzusokat vakok és gyengén látók részére, mivel sem pénz, sem igény nincs rá. Inkább valami életszerű képzésben gondolkodunk, amit az Emberi Erőforrás Minisztérium is támogat, és aminek elvégzése után munkához juthatnak” – mondta a Hír24-nek Kroll Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érdekvédelmi vezetője.

Kroll Zsuzsanna szerint, hobbiszinten elsajátíthatnák a fotózás rejtelmeit a gyengénlátók, de csak azok, akik valamilyen látásmaradvánnyal rendelkeznek.

Borai Botond A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete Lendület Ifjúsági Klubjának klubvezetője elmondta, előbb fel kell mérni, hogy van-e igény fotókurzusra, és ha igen, akkor megpróbálnak szervezni a tagoknak.

A klubtagok jelenleg 55-en vannak, de az 1700 fős tagságú egyesületben további hat csoport működik. Igyekeznek a tagok számára olyan elfoglaltságot keresni, ami érdekli őket, mint színház-, múzeum-, koncertlátogatás, kulturális vetélkedő, túrák, kirándulások, sportprogramok.

Köztünk élnek

Ki tudja, milyen művészek élnek közöttünk. Vegyük példának Pete Eckert amerikai képzőművészt, akinek az alkotásai bejárták a világhálót. A művész eredetileg szobrásznak és tervezőnek tanult. Vaksága után kezdett el fotózni. „Csak turista vagyok a látók világában. Fotókat csúsztatok át a vakok ajtaja alól, hogy a látók megnézhessék őket a fényben. Az elmém tekintetével nézem a képeimet.”

Kiállítás
A „Vakok és Művészet Egyesület” (Verein Blind und Kunst) kiállítást tervez 2013. május 17. és 2013. június 16. között a kölni Stapelhausban. A kiállításon európai vak és látássérült művészek képzőművészeti alkotásait – szobrait, installációit, festményeit és fotóit – fogják bemutatni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik