Belföld

Újabb két kényszernyugdíjazott bíró kapta vissza állását

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

Az Alkotmánybíróság nyári döntésére hivatkozott a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Visszahelyezte bírói tisztségébe a Zalaegerszegi Törvényszék két, 62. életévét betöltött bíráját a Szekszárdi Munkaügyi Bíróság – közölte a Szekszárdi Törvényszék szóvivője. Csullag Józsefné a hétfői, nem jogerős részítéletekről elmondta: a bíróság megállapította, hogy jogellenes a köztársasági elnöknek a felpereseket bírói tisztségükből felmentő határozata.

A végzés az Alkotmánybíróság (Ab) július 16-i határozatára hivatkozott. A taláros testület nyári döntése kimondta, hogy formai és tartalmi szempontból egyaránt sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket az Alaptörvény illetve a bírák jogállásáról szóló törvény módosítása. Ez a bírák nyugdíjkorhatárát az általános nyugdíjkorhatárhoz (jelenleg 62 év) igazította.

Orbán Viktor kormányfő sietve kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. Ehhez képest a szaktárca vezetője a közelmúltban a bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló módosító javaslatot terjesztett a törvényhozás elé. Az ügyet a strasbourgi európai emberi jogi, illetve a luxembourgi uniós bíróság is vizsgálja. A bíróság a brüsszeli bizottság kérésének megfelelően gyorsított eljárásban már októberben tárgyalja a kérdést.

Korábban a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság három, 62. életévét betöltött kaposvári bírót helyezett vissza tisztségébe, jogellenesnek ítélve a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát. Két bíró esetében az Országos Bírósági Hivatal fellebbezést nyújtott be a zalaegerszegi bíróságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik