Belföld

Minimálbér az unióban: néhol ég és föld a különbség

euró (euró, )
euró (euró, )

Az uniós tagállamok közül 20 országban van hivatalosan bevezetett minimálbér. Szélsőséges a felhozatal: a 230-tól egészen 1500 euróig terjed a minimum fizetés. Magyarország a sor végén kullog. Nézze meg a rangsort!

Magyar mértékekkel mérve Szlovákiában és Szlovéniában is szívesebben dolgoznánk minimálbérért, hiszen míg hazánkban jelenleg 93 ezer forint, nagyjából 320 euró a minimálkereset, addig északi szomszédaink 327-330, a szlovénok pedig 750 eurót is megkereshetnek.

Persze van nálunk alacsonyabb számokat képviselő ország is. Szerencsére. Hiszen mivel védekezik a diák, amikor rossz jegyet kap az iskolában? Azzal, hogy társai is rossz osztályzatot, esetleg rosszabbat kaptak. Jöjjenek tehát azok az országok, akiket túlszárnyalunk minimálbérben!

A 20 tagállam közül Románia, Bulgária, Litvánia és Lettország. Ide tartozik még Csehország is, igaz csekély a lemaradása: 319 euró. Megvizsgáltunk olyan környező országokat is, akik jelenleg még nem tartoznak az unióhoz: Ukrajna és Horvátország 94 és 381 euróval büszkélkedhet, Szerbia pedig 163-mal. Ausztriában nincs egységesített minimálbér, ám az átlagkeresetek itt is jóval meghaladják a hazánkban megszokottat. Elmondhatjuk tehát, hogy szomszédos országaink közül három megelőz bennünket, míg négy jóval a mi értékeink alatt áll.

Most pedig jöjjenek a dobogós helyezések. A legmagasabb minimálbér most közel ötszöröse a magyarországinak, összességében nézve pedig tízszeres különbségek mutatkoznak az unióban. A legmagasabb alapbér Luxemburgban van, itt 1800 euró, azaz több mint félmillió forintnak megfelelő összeg üti a markát a minimálbéres alkalmazottnak. Nem rossz ehhez képest a helyzet Írországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban sem: 1499, 1254, 1498, 1446 és 1398 euróban állapítják meg a minimálbért. A rangsort és a részletes adatokat erre a linkre kattintva megtekinthetjük.

Végső sorban emeljük ki a magyar médiában az elmúlt időszakban sokat hangztatott Spanyolországot és Görögországot, amelyek nehéz gazdasági helyzetük miatt kerültek terítékre a közbeszédben. A spanyolok minimálbére átlagosan 750 euró, azaz több mint a duplája az itthoni értéknek, Görögországban pedig havonta 870-880 eurót kapnak a minimum címén. Tegyük hozzá, hogy utóbbiban az élelmiszerek ára is közel azonos a magyar árakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik