Belföld

Választások: búcsú az ajánlószelvényektől

parlament (parlament, képviselő, )
parlament (parlament, képviselő, )

Szeptember 17-ig benyújtják a parlamentneka választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, a Fidesz-módi szerint egyéni képviselői indítványként. Maga Lázár János jegyzi majd az anyagot.

Addig még egyeztetnének az ajánlószelvények rendszerének eltörléséről, illetve a jelöltállítási folyamat megváltoztatásával kapcsolatos módosítókról – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Sárváron, a Fidesz–KDNP közös frakcióülésének szünetében.

Lázár János hangsúlyozta: a választási eljárási törvény január elsejétől lépne hatályba, és a már elfogadott és nagy legitimitású választójogi törvény elveinek végrehajtását biztosítja. Szabályozni fogja az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a kisebbségek parlamenti képviseletét is.

Lázár János szólt arról is, arra fogják biztatni az állampolgárokat, hogy a felelősség jegyében legalább egy éven keresztül tudatosan készüljenek, fontolják meg, hogy részt vesznek-e a szavazáson. Az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik, várhatóan 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig, a részvételi szándékukat – mondta.

Ezzel a lépéssel a parlamenti választásokat közvetlenül megelőző időszakban egy politikai tartalmú kampány helyett egy demokrácia kampányt lehet majd folyatni Magyarországon – tette hozzá. Azt szeretnék, ha a választási eljárási törvény hatására minél többen tudnának szavazati jogukkal élni és minél nagyobb felelőséggel adnák le a szavazatukat – jelentette ki a politikus.

Ez lesz az első választási eljárási törvény, amely az elmúlt huszonkét évben Európában is egyedülálló módon pozitív diszkriminációt tartalmaz, többletjogokat ad, könnyítéseket tartalmaz a fogyatékkal élők számára, és mindent elkövet azért, hogy aki mozgásában, látásában, vagy hallásában korlátozott, könnyebben szavazhasson – magyarázta.

Elhangzott: kiterjesztő lesz azért is, mert lehetővé kívánja tenni, hogy minél többen szavazhassanak azok közül is, akik külföldön dolgoznak. Szavai szerint az elmúlt több mint két évtizedben a külföldön dolgozó magyar állampolgárok voksolásának lehetősége – mint ahogyan ezt az Alkotmánybíróság is többször észrevételezte – nem volt megoldott – fűzte hozzá.

A Fidesz-KDNP frakció nyitott miden vitára, így azt a szocialista javaslatot is hajlandóak megvitatni, amely annak eldöntését célozza, hogy kötelező legyen-e a szavazás vagy sem Magyarországon – jegyezte meg. Nyitottak a választási kampány szabályozására és a választási kampány finanszírozására vonatkozó kérdések megvitatására is, várnak minden ellenzéki és társadalmi javaslatot – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy előzetes normakontrollt fognak kérni az Alkotmánybíróságtól a törvény hatályba lépése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik