Tech

Megnehezíti a mobiltolvajok dolgát az új Android

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A Google éves konferenciájával párhuzamosan elérhetővé tette az Android 15 második bétáját, amely igen fontos újításokról rántotta le a leplet. Az egyik ilyen új funkció a Theft Detection Lock (magyarul lopásérzékelő zár), amelynek célja, hogy lopás esetén teljesen lezárja a telefont és az azon lévő adatokat is hozzáférhetetlenné tegye, írja az Engadget.

A funkció alapja egy mesterséges intelligencia, amely a hírek szerint képes észlelni a készülék eltulajdonítását. A Google azt állítja: az algoritmusai érzékelik a lopásra jellemző mozgásokat, például, ha a telefont megragadják, vagy épp elhajtanak vele.

Ez esetben azonnal zárolja a rendszer a képernyőt, függetlenül a beállításoktól.

Ha azonban olyan ügyes a tolvaj, hogy nagyobb feltűnés nélkül zsebre tudja vágni a mobilt, a Remote Lock (vagyis a távoli lezárás) funkció segítségével bármilyen másik eszközről el lehet végezni ezt. Ehhez csak az ellopott eszköz telefonszámára, valamint egy gyors biztonsági feladat teljesítésére van szükség, ezzel igazolva, hogy tényleg az ön készülékét tervezi lezárni, teszi hozzá a hvg.

Végül pedig érkezik az Offline Device Lock funkció is, amely automatikusan lezárja az androidos eszköz képernyőjét, ha megszűnik a mobilkapcsolat. Ez azért hasznos, mert a rablók körében bevett gyakorlat, hogy az ellopott eszközt gyorsan offline állapotba helyezik, így a tulajdonosa már nem tudja távolról lezárni. Az újdonságnak köszönhetően, amennyiben az eszköz offline állapotba kerül, azonnal hitelesítést kér.

Kapcsolódó
Kiderült, milyen újításokat hoz az Android 15
Az Android 15 a hírek szerint még inkább ráfekszik a testreszabási funkciók szélesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik