Belföld

Mibe fáj egy szegedi albérlet?

A nagy választék ellenére mégsem olyan egyszerű Szegeden megfelelő albérletet találni.

Azok a frissen érettségizett diákok, akik azt hitték, hogy a felvételi pontok kihirdetése után már túl vannak a nehezén, azok bizony tévedtek. Már csak a pótfelvételi pontokra várunk, de már így is telített a szegedi albérletpiac.

Ha nem friss gólyák vagyunk, akkor sincs könnyebb dolgunk a lakáskeresésben, csak több helyen kereshetünk. A már Szegeden tanuló egyetemisták leginkább a facebook.com-on keresnek, illetve adnak fel hirdetéseket kiadó szobával kapcsolatban. Olyan különböző fórumokon tájékozódnak, mint a Szegedi Egyetemisták csoportja vagy egyéb más, a szakukhoz tartozó csoportokon belül. Ha itt nem járnak sikerrel, Google még mindig a barátjuk marad.

Rengeteg olyan különböző igényekkel rendelkezik minden ifjú egyetemista, amit nem minden lakás tud kielégíteni. „Az egyik legfontosabb szempont az albérlet keresésnél, hogy ne legyünk tízen egy fürdőre és egy konyhára. Az sem árt, ha van egy külön szobám, ahová elvonulhatok tanulni, lazítani, nekem ez már bőven elég” – nyilatkozott a Szeged 24-nek Rostás Imola, az SZTE GTK hallgatója, aki már több szegedi albérletben is lakott.

Az árak terén viszont kicsit összetettebb a helyzet. „Amikor ide kerültem Szegedre, 20-21000 forintért ki lehetett bérelni egy igényes szobát közel a belvároshoz. Idén viszont megemelkedtek az árak. Ennyiért már csak akkor tudnék beköltözni valahova, ha osztoznék szobámon. Jelenleg már több mint három hete keresek egy takaros kis albérletet, sajnos eddig nem sok sikerrel” – mesélte tovább a személyes történetét Imola.

De nem csak albérlet keresőként nehéz a helyzet, hanem akkor is, ha szobát szeretnénk kiadni. Ahhoz képest, hogy idén is rengeteg friss egyetemista érkezik a városba, még így is akadnak olyan főbérlők, akik nagyon nehezen tudják szobáikat értékesíteni. A keresőkkel egyetemben ők is a facebook.com közösségi oldalon adják fel a néha egészen figyelemfelkeltő hirdetéseiket, de még néha a „ha beköltözöl, havonta kapsz egy ingyen sört” marketinges fogás sem elég ahhoz, hogy albérlőt találjanak. „Sok az érdeklődő, viszont annál kevesebben jönnek el megnézni a kiadó szobát. Tapasztalataim szerint a legfontosabb szempont az ár. Lehet hatalmas és gyönyörű a szoba, de ha 5000 forinttal drágább, mint a kisebb lyuk, akkor legtöbbjük inkább a lyukat választja” – panaszkodott a Szeged24-nek egy albérlőt kereső egyetemista.

A másik alternatív lehetőség a kollégium. Viszont ezek az intézmények fix férőhellyel rendelkeznek, s nem mindenki számára biztosítottak. „Személy szerint én pártolom a kollégiumokat. Rengeteg barátot lehet itt szerezni, s hatalmas a közösségi élet, amit kár lenne kihagyni. Nem mellesleg, sokkal könnyebb egyetemmel kapcsolatos információkat szerezni, mint mondjuk egyedül. Persze a kolesznak is megvannak a maga hátrányai, de ha van lehetőségünk, mindenképp próbáljuk ki” – lelkesedett a kollégiumokért Boda László lediplomázott hallgató, aki a Károlyi Mihály Kollégiumban él immáron három éve.

Ha valaki még albérlethiánnyal küzd, nem csak a facebook.com-on és a goole.hu-n tud szegedi lakás után nézni, de még mindig létezik az oszlopra ragasztott hirdetéses módszer, így nem árt azokat is figyelni, hátha nem az interneten bukkanunk az albérletek gyöngyszemére.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik