Belföld

Csak az tanulhat, akinek pénze van

70 ezres és egymilliós képzésekre is lehet jelentkezni a ma záródó pótfelvételin. Az összes szak önköltséges

Mint írtuk, a pótfelvételi során azok is bejuthatnak a szeptemberben induló képzésekre, akiket egyetlen képzésre sem vettek fel az idén, de azok is beadhatják a lapjukat, akik most nem is jelentkeztek. Több mint 400 szakirányra lehet jelentkezni a különböző felsőoktatási intézmények költségtérítéses helyeire.

A profession.hu összeállításából kiderül, a felsőfokú szakképzések között találhatjuk a legolcsóbb szakokat: már szemeszterenkénti 70 ezer forintért gyógynövény- és fűszernövény-termesztővé, -feldolgozóvá válhatunk, de ennyiért tanulhatjuk ki az ökológiai gazdálkodás fortélyait is a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Húszezerrel többe kerül a Debreceni Egyetem ifjúságsegítő felsőfokú szakképzése. Egyébként a legtöbb felsőfokú szakképzés tandíja 100 ezertől 150 ezer forintig terjed – derül ki a pótfelvételi meghirdetések listájából.

A legdrágább az idén is az orvosképzés. A Debreceni Egyetemen, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen az általános orvos szak 950 ezer forintba kerül. Még ennél is magasabb a tandíj a Semmelweis Egyetemen (1,02 millió forint). Az országban csak két intézményben – Pécsett és Szegeden – indul fogorvosképzés: 1,05 millió, illetve 950 ezer forintos tandíjjal.

Az alapszakok félévenkénti díja általában 100 ezer és 200 ezer forint között mozog, de vannak ennél drágább képzések is. Például a Budapesti Corvinus Egyetemen mind a HR, mind az informatikus és szakigazgatási agrármérnöki alapszak önköltsége 225 ezer forint egy szemeszterre.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) a kameramanképzés 400 ezerbe, a Pécsi Tudományegyetemen a grafikusművész szak 600 ezer forintba kerül. A Magyar Táncművészeti Főiskolán a “táncművész angol nyelven” egységes, osztatlan képzés 750 ezer forint. A Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) az angol vagy francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak ára 350 ezer forint. Ennél jóval többet kérnek el az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán az üzleti gazdálkodás és menedzsmentre jelentkezőktől: 730 ezer forintba kerül egy félév.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Műegyetem) műszaki karai közül egyetlen egy sem hirdetett meg pótfelvételin alapszakokat, kizárólag gazdasági képzéseket kínál az intézmény. Ezek tandíja 250-300 ezer forint között mozog.

A pénzügy-számvitel alapszak önköltsége a BGF budapesti tagozatán 216 ezer, a zalaegerszegi oktatási helyszínen viszont 150 ezer forint. Ha a fővárosban angolul szeretnénk tanulni ezt a szakot, akkor viszont már 350 ezer forintot kell fizetnünk egy félévért.

A jogi képzés “ára” az ország legtöbb intézményében 150 ezer és 185 ezer között, a legdrágább a Károli Gáspár Református Egyetemen (nappalin 215 ezer, levelezőn 210 ezer forint). Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nappali képzést nem hirdettek meg, levelezőn pedig 190 ezer forint egy félév – írja a profession.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik