Belföld

Az ÁSZ megszüntetné a felsőoktatási cégek egy részét

diploma (diploma, )
diploma (diploma, )

A felsőoktatási cégek alig hoztak bevételt, működésük sok esetben átláthatatlan, pazarló.

2010-ben a 29 állami felsőoktatási intézményből 23-nak volt részesedése összesen 137 különböző gazdasági társaságban (57 esetben 100 százalékos, 64 esetben kisebbségi, 16 esetben minősített többségi részesedés). E társaságok összesen 2263,7 millió forint értékű jegyzett tőkéjéből az intézmények részesedése 1254,7 millió forint volt.

A témáról készült számvevőszéki jelentése szerint a felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2006 és 2010 között összesen 8,9 milliárd forint állami támogatást kaptak, ebből 5,5 milliárd forintot használtak fel. A 2005-ös felsőoktatási törvény biztosítja az intézményeknek, hogy saját bevételeikből és vagyonukból saját hatáskörben gazdasági társaságban részesedést szerezzenek.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint számos esetben hiányos volt e társaságok beszámoltatási rendje. Több mint 84 százalékuknál nem határoztak meg a szakmai, 54,9 százaléknál pénzügyi eredmények mérésére, értékelésére alkalmas mutatószámokban kifejezett célokat sem. A részesedéssel rendelkező 23 intézményből 13 egyáltalán nem ellenőrizte a tulajdonosi joggyakorlást és a társaságokat, a többiek háromévente egy alkalommal. Nem tartották be a társaságok vezető tisztségviselőinek összeférhetetlenségére vonatkozó előírást 23 intézményből 14-nél.

A részesedések emellett nem hoztak számottevő közvetlen pénzügyi eredményt az intézményeknek, csekély mértékben hatottak az intézmények gazdálkodására. Az intézmények által a társaságokba befektetett források hozama az ellenőrzött időszakban alig haladta meg a jegybanki alapkamat felét – olvasható az ÁSZ-jelentésben.

A számvevőszák ezért azt javasolja az emberi erőforrások miniszterének, hogy vizsgálja felül a részesedések gazdasági számításokon alapuló felülvizsgálatáról, és indokolt esetben – különös tekintettel az 50 százalék alatti tulajdoni részesedésekre – szüntetesse meg a cégeket. A megmaradó társaságokra az ÁSZ szerint ki kell dolgoztatni a szakmai feladatellátás és a gazdasági eredményesség mérését biztosító mutatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik