Belföld

Egy telefon a tragédia ellen

depresszió (lelkisegély, )
depresszió (lelkisegély, )

Egyre több fiatalt foglalkoztat az öngyilkosság gondolata. A Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálat rajtuk kíván segíteni, hiszen minden fogadott hívás életet menthet.

Elkeserítő adat: ma Magyarországon minden nap öngyilkos lesz egy fiatal. A probléma elsősorban az általános és középiskolásokat érinti, ők tartoznak a veszélyes korosztály kategóriájába. A szakemberek szerint az ok a gazdasági válsághoz vezethető vissza, hiszen folyamatosan nő a családok problémája, egyre többen küzdenek anyagi gondokkal. Nemegyszer a szülők másodállást vállalnak és így már egyenes út vezet odáig, hogy folyamatosan csökkenjen a gyermekre szánt „szabadidő”. Pedig a fiatalok igénylik a beszélgetést, és nemcsak a barátokkal, hiszen velük, az apróságnak tűnő problémáikat nem szívesen osztják meg. Így magukban halmozzák fel a problémákat, mígnem odáig jutnak, hogy gyógyszert ragadnak. Szomorú tények ezek, de sajnos ez most az uralkodó tendencia.

A fiatalok megsegítéséért jött létre a Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálat (GYITOSZ), a győri Farkas Imre ötlete nyomán. „Katasztrofális ma a gyermek öngyilkosságok statisztikája. Mikor elindítottuk a ’90-es évek elején az MM-vonalunkat, akkor még jóval kevesebb elkeseredett fiatal fordult hozzánk, de mióta a válság minden család életébe begyűrűzött, azóta erősödött a probléma. A család, a barátok, és a tanárok felelőssége óriási, hiszen ha ők egy kis időt szánnának, a láthatóan lelki gondokkal küzdő gyermekre, akkor megelőzhető lenne a tragédia” – mondta portálunknak a GYITOSZ elnöke.

A lelkisegély vonalat nem egy esetben az utolsó pillanatban tárcsázzák a gyerekek, őket szerencsére sikerül lebeszélni az öngyilkosságról. „Nemrégiben a lányom is megkísérelte begyógyszerezni magát. Akkor én is örültem volna, ha inkább az MM-vonalat tárcsázza. Örvendetes, hogy van egy ilyen szolgáltatás, persze az igazán jó az lenne, ha nem lenne szükség ezekre a menekülési pontokra, mert adott esetben a szülő kellő időt tudna tölteni csemetéjével” – mondta egy neve elhallgatását kérő, győri családanya.

Farkas Imre a Győr24-nek azt is elmondta, hogy várják a mentorok, azaz a telefonos segítők jelentkezését is, hiszen az ilyen tevékenységet végző szakemberek bármennyire is felkészültek, 2-3 év alatt sajnos kiégnek. Aki szívesen adna tanácsokat az elkeseredett fiataloknak az jelentkezzen a következő számon: 06-30/300-3344

Az MM-vonalat a következő ingyenes számon érhetik el: 06-80/505-001

Ajánlott videó

Olvasói sztorik