Belföld

Ledózerolhatják P. László pécsi házát

A romos épületet régóta árulja az önkormányzat. A lakóknak heteken belül költözniük kell.

Ledózerolhatják azt a házat, ahol a július 11-én meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata megölésével gyanúsított P. László élt egy ideig. A házban engedéllyel élő családoknak új otthont, az önkényes lakásfoglalóknak szigorítást ígér az önkormányzat – írja a hirado.hu.

A város alpolgármestere a Híradónak azt mondta, nem Bándy Kata ügye indította el a folyamatot. A területet már régóta árulják – közölte Nagy Csaba. Az elmúlt években több önkényes lakásfoglaló is megjelent az épületben, ám azoknak, akik engedéllyel laknak itt, most új otthont keresnek.

A városvezetés ősztől szigorításokat is tervez. Kezdeményezik, hogy önkormányzati lakásokban csak azok lakhassanak, akik fizetik a rezsiköltséget, és nem halmoznak fel tartozásokat.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Bándy-gyilkosság: nincs szó „elsikálásról”

Igazságügyi elmeorvosi szakértők vizsgálják P. Lászlót. A bama.hu a vizsgálat menetéről, részleteiről, a várható fejleményekről kérdezte Sólymos Sára kirendelt védőt. Az ügyvéd elmondta, nem kell attól tartani, hogy a férfi ezzel elkerülheti a felelősségre vonást.

Az orvosok többek között teszteket végeznek, kérdéseket tesznek fel, figyelik a férfi viselkedését, és ezek alapján állítanak össze egy 10–15 oldalas beszámolót, amelyből kiderül, hogy P. László beszámítási képessége korlátozott volt-e, amikor gyilkolt.

Ha az elmeorvosok megállapítanák, hogy a gyanúsított kóros elmeállapotú, akkor egy zárt intézményben kényszerkezelést kapna éveken át. Hogy gyógyulás tapasztalható-e, azt csak öt év után vizsgálnák először, de a tapasztalat azt mutatja, hogy csak nagyon kevés esetben van javulás, így a betegek nem kerülnek ki az intézmény falai közül – mondta az ügyvéd.

Sólymos Sára közölte: ő nem szakértő, de eddigi tapasztalatai alapján P. Lászlóval nem ez fog történni, hiszen szerinte beszámítható, vagyis, ha a bíróság úgy dönt, évtizedekre börtönbe kerül. Az ügyvédnő kérdésünkre azt is elárulta, P. László továbbra is kitart korábbi vallomása mellett, mely szerint egyedül ölte meg a pszichológusnőt.

Mint korábban megírtuk, 2010. május 1-jétől a kényszergyógykezelés határozott idejű intézkedéssé vált. A jogszabályok szerint a bíró határozza meg a kezelés idejét, figyelembe véve a bűncselekményt. A maximálisan kiszabható időtartam húsz év, de ha valaki például két év múlva tünetmentesnek mondható, elhagyhatja az intézetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik