Belföld

Rendőrök vitték el az LMP-seket

közgép (közgép, )
közgép (közgép, )

Feljelentést tesz a cég székhelyénél demonstráló LMP-sek ellen a Közgép.

 

16.20 Előállítás – rendőrségi közlemény

“A BRFK munkatársai a magánterületen lévőket a törvényben meghatározottak szerint felszólították cselekedetük abbahagyására, és mivel ennek nem tettek eleget, közülük 26 főt előállítottak a BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányságára, ahol velük szemben jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt indítanak eljárást.”

14.50 Feljelentés lesz belőle

Már rendőrautókban hűsöltek a tüntetők, amikor Futó Barnabás, a Kgép ügyvédje rögtönzött sajtótájékoztatón bejelentette: a cég vezérigazgatója, Németh Miklós megbízásából feljelentést tesz “személyes szabadság megsértése, közérdekű üzemvarása és magánlaksértés miatt.

14.30 Vége

Az utolsó LMP-st is kivitték a rendőrök. Az aktivisták összeszedik az üres vizespalackokat. Rend van Soroksáron.

14.23 El


Fotók: Neményi Márton

El.

14.21 Colos

A colos Karácsony Gergely még tartja magát, izgulunk, bírják-e majd a gólyavisziafiát a rendőrök.

14.20 Vezetőválság

Jávornak is annyi.

14.18 Börtönkoszt?

A XX-XXIII. kerületi kapitányságra viszik a tüntetőket. Sokat nem lesznek bent. Vacsira talán hazaér mindenki. Aki nem, annak marad a fogdai menü.

14.16 Oda Kukorelly is

Hiábavalónak bizonyult a hasizomgyakorlat.

14.12 Tréning

Amolyan „most robbantottak le a budiról” pózban viszik ki a készenlétisek a tüntetőket. Megtudjuk, az LMP-seket külön tréningen készítették fel az ilyenkor követendő viselkedésre.

14.10 Csattog az erővágó

Sorra vesznek oda az aktivisták. Mindjárt Vágóhoz ér az erővágó.

14.08 Kint az első

Már csak 25 kicsi LMP-s maradt.


A képre kattintva galéria nyílik

14.05 Elkezdődött

Elhangzott az első rendőri felszólítás. És a második is. És a harmadik is.

14.00 Jön az attak

„Védelem” felirattal ingén tekintélyes külsejű közgépes biztonsági érkezett, és távozásra szólította fel a zöldeket, „különben rendőri intézkedést fogunk kérni”. Ezt követően megragadta az egyik aktivista karját, hogy „segítsen”. Akciója kudarcba fulladt, így elindult, hogy beváltsa ígéretét. Közel az attak.

13.56 Sorja

Egy érthetően kajánul mosolygó targoncás munkásember immár másodszor szinte sorjázza az egyik demonstrátorsort, ahogy rakományát „A” helyről „B” helyre transzponálja. Izgi.

13.47 Kartellpártok

Mégsem volt üres az LMP-székház, Schiffer András ugyanis egyből Selmeczi után szólalt meg ugyanott: „Az LMP szerint az emberek többsége torkig van a ‘kartellpártokkal’ és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal” – mondta.

13.35 Selmeczi szomorú

Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését – reagált Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő az LMP üres székházánál tartott sajtótájékoztatóján.


A képre kattintva galéria nyílik

13.28 Csapda

Az egyik oldalról egy tízméteres vontatvány torlaszolja el a teret, a másik oldalról egy kamion. Csapdát sejtenek a tüntetők…  De mégsem: a vontatvány kitolat. Scheiring képviselő javasolja, hogy a szajoli vasúti szakaszt kéne ide betolni. Derültség.

13.22 Krém

Fokozódik a buli, egy leláncolt szemüves aktivista fiatalember krémmel kenegeti a mellette ülő szintén láncos aktivista leány testét. Tízes faktor, ha jól látjuk.

13.13 Törcsi

Tenyérnyi nedves törülközőt hoz egy aktivista. „Egy néni küldi” – ez a kísérőszöveg. Egy civil támogatója tehát biztosan van a demonstrációnak.

13.09 Keksz

Négy zacskó klesszik háztartási keksz érkezik. Majszol a frakció. Durva.

13.06 Kukorelly hasizomra gyúr

Jeles írónk, Kukorelly Endre, ki momentán átmenetileg LMP-s tüntető Soroksáron (és gyakorló Bruce Willis-hasonmás) passzív hasizomgyakorlatot végez: hátonfekvés, láb felhúzva, fej megemelkedik, tart, tart, tart.

12.57 Jávor meditál

Delel a nap, gyilkol az UV, pirulnak a zöldek. Hátuk mögött targonca zörög, épül a vas és acél vállalata, de az elempések, fittyet hányva a fémes hangokra, továbbra sem mozdulnak. Mi több, az egyentörökülést apránként egyéb testhelyzetek váltják. Terjed a napozófekvés (láb nyújtva, hátsó kéztámasz), néhányan fejbúbra helyezik transzparensüket, mások palackos vizet locsolnak frizurájukra, az imént meditációs alapülést vett fel Jávor frakcióvezető.

12.34 Erősítés

Néhány száz méterre a Közgép kapujától egy rendőrségi kisbusz parkolt le, tele rendőrrel.

12.30. Vágó Gábor (LMP) Facebook-oldaláról:

„Megjelent egy nagy fekete autoban Simicska Lajos es az ablakbol koteg huszezreseket dobal ki, hogy tavozzunk. Valojaban Nem”

12.22. Orbán Rt.

A Demokratikus Koalíció részéről Molnár Csaba szólalt meg, aki már tegnap jelezte, hogy sajtótájékoztatót tartana Közgép-ügyben. Az MTI tudósítása szerint Molnár „bizonyító erejűnek” nevezett adatokat mutatott be arról, hogy Simicska Lajos és felesége a Közgép legalább 60 százalékát tulajdonolja más cégeken keresztül. A politikus szerint kutatómunkájuknak köszönhetően „most már nem csak sejtés, hanem bizonyíték van arra, hogy működik Magyarországon az Orbán Rt”.

12.15. Kezd átlátszani

Az atlatszo.hu szerint egy forint befektetése nélkül, néhány hónap alatt jutott milliárdos értékhez egy titokzatos kis szolnoki cég még 2000-ben. A kft.-ben hamarosan megjelent Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd, majd az évek során a vagyon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép tulajdonába került.

12.06 Meleg van

Előkerültek a fejkendők, a tüntetők ugyanis nem a Közgép árnyékos részén ülnek.

11.46 Jön a kontra

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője úgy érezte, reagálnia kell. Délben ezért az LMP-székházhoz megy. Akár el is foglalhatja!

11.40 Nincs ok kényszerintézkedésre

Közben egyenruhás rendőrök is megjelentek a Közgépnél, igazoltatják a demonstrálókat. Kiss Árpád százados, a soroksári kapitányság bűnüldözési alosztályvezetője a helyszínen azt mondta, semmilyen bűncselekményt nem tapasztal az LMP-sek demonstrációja kapcsán, szerinte magánlaksértésről sem lehet szó, mert a gyárudvar nem magánlak. Úgy tudjuk, a Közgép illetékese épp a kerületi jegyzőnél van, hogy birtokvédelmet kérjen – ha ezt megkapják, akkor van joga és oka a rendőrnek intézkedni.

11.37 Az ügyvéd tőlünk tudja

Jávor Benedek csuklóján egy 20-as mobilszám, lapunk természetesen tárcsázta a számot. A vonal másik végén egy ismert, épp gondterhelt ügyvéd volt, aki a Hír24-től értesült az eseményekről (bár korábban jelezték neki az LMP-sek, hogy készülnek valamire), így az ügyvéd elindult haza az igazolványáért – ha később a tiltakozóknak szükségük lenne rá.

Azon derült, hogy a száma egy frakcióvezetői csuklón volt.

11.24 Dugó alakult ki

Érkezett egy kamion is, ami nem tudott behajtani, ezért jelentős dugót generált a környéken, végül beóvatoskodott, így újra járható a Haraszti út.

 


A képre kattintva galéria nyílik

11.19 Négy civil

Megérkezett a rendőrség, négyen, civil ruhában jöttek. Egyikük megkérte az LMP frakcióvezetőjét, hogy menjenek be egy irodába, és beszéljék meg a helyzetet. Jávor Benedek ennek nem tett eleget. A rendőr fölvette az adatait, és megkérdezte a demonstráció célját. Jávor elmondta: az ellen tiltakoznak, hogy az állam nem a köz érdekét szolgálja, hanem magánvagyonok gyarapodását.

11.05 Nem bújnak el

Az LMP-sek lemondtak a mentelmi jogukról (már akinek volt) – jelentette tudósítónk.

10.50 Szivattyú

Jött viszont egy LMP-közlemény. Kiderül belőle, miért vannak ott: „A magyar állam ma az oligarchák állama. Nem a magyar állampolgárok közössége, csupán néhány milliárdos pénzszivattyúja. Azért vagyunk itt, hogy a feje tetejéről a talpára állítsuk a demokráciát, és visszafoglaljuk az országunkat. Véget akarunk vetni annak, hogy miközben újabb adókat és megszorításokat vezetnek be, addig számolatlanul öntik a milliárdokat a Simicska–Nyerges cégekbe.”

10.38 Lajos

Egy tiltakozó elkezdte a „Lajos, gyere ki” rigmust skandálni, de aztán abbahagyta. Lajos nem jött ki

10.29 Nem mozdulnak

Megérkezett Palotás Gábor, a Közgép munkavédelmi felelőse, aki azt kérte a tüntetőktől, menjenek ki a sorompón kívülre, az LMP-sek azonban belemerevedtek a törökülésbe. Palotás a Hír24-nek azt mondta, ha nem változik a helyzet, leállítják a gyártelep forgalmát, és a kiesést kifizettetik a tüntetőkkel.


A képre kattintva galéria nyílik

10.15 Jegyzőkönyv lesz

Az őröket szemmel láthatóan meglepte az LMP-s lerohanás, a Közgép részéről egyelőre Tüske Renáta kommunikációs vezető reagált, aki felhívta a tüntetők figyelmét, hogy üzemi területen vannak, és jegyzőkönyvezik az esetet. Tudósítónk szerint a rendőröket már kihívták, a munka azonban nem állt le a cégnél.

10.12 Mindent visz

Helyszíni tudósítónk két nagy molinóról is beszámolt, egyiken „Nem leszünk Simicska-gyarmat” és „Itt tűnik el a pénzünk”. Jávor Benedek frakcióvezető kezében egy „Elég volt az oligarchákból” tábla, Karácsony Gergely  egy A4-es „Mutyigyár” feliratot tart, Kukorelly Endre pedig egy „A Közgép mindent visz” mondattal tiltakozik.

10.05

Két tucat elempés – köztük szinte a teljes parlamenti frakció – bújt át szerda délelőtt a Közgép soroksári telepének sorompója alatt, hogy törökülésben, kezükben táblákkal tiltakozzanak a „Simicska-ország” ellen.

Hogy miért a Közgép a célpont? Többek között ezért meg ezért és ezért.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik