Belföld

Akár ugorhatnak is az uniós milliárdok a Közgép miatt

Akár vissza is veheti az unió azokat a pénzeket, amelyek felhasználását vizsgálja az Európai Bizottság Csalásellenes Hivatala (OLAF).

Akár vissza is veheti az unió azokat a pénzeket, amelyek felhasználását vizsgálja az Európai Bizottság Csalásellenes Hivatala (OLAF). Mint azt a hvg.hu megírta, ez a hivatal vizsgálódott múlt héten a Simicska Lajos, volt Fidesz-pénztárnok, nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Közgépnél.

Bárki súghat

Az OLAF-nál bárki tehet bejelentést, aki uniós források felhasználása kapcsán csalásról szerez tudomást. A hivatal bizalmasan kezeli a bejelentő adatait, így az sem tudható, ki “nyomta fel” a Közgépet. Bár a Demokratikus Koalíció állítja, hogy ők voltak.

Folyamatban lévő ügyről nem ad felvilágosítást az OLAF, így nem tudható, pontosan melyik projekt, vagy projektek keltették fel a szervezet gyanúját. A Közgép az utóbbi években, a Magyar Narancs számításai szerint, mintegy 200 milliárd forintnyi megbízást nyert el az államtól. Ezek jelentős része uniós forrás bevonásával, tehát közpénzből, az európai adófizetők pénzéből valósul meg.

Jobb, ha magunkat ellenőrizzük

Abban az esetben, ha az OLAF csalást állapít meg, javaslatot tehet az uniós támogatás visszavételére, azaz egyből Brüsszelbe utalására. Ha azonban egy nemzeti hatóság bukkan csalásra az EU-s források felhasználásánál, nem feltétlenül kell veszni hagyni a pénzt, az adott állam újra nekifuthat tisztességesen elkölteni azt.

A hvg.hu információi szerint egy másik, fideszes kötődésű cégnél is jártak az OLAF emberei, de hogy pontosan mit kerestek a “közbeszerzési és jogi tanácsokat” szolgáltató Provitál Zrt.-nél, egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik