Belföld

Nagyot kaszált a Közgép a vasúton

közgép (közgép)
közgép (közgép)

A Simicska Lajos Fidesz-közeli vállalkozóhoz kötődő Közgép Zrt. az elmúlt két és fél évben 288 milliárd forint értékben nyert el állami megrendeléseket, ebből mintegy 158 milliárd forint főként EU-s forrásból történő vasút-korszerűsítés volt - írja kedden a Népszava.

A napilap az Index.hu-n megjelent MÁV-botrány kapcsán a Vasárnapi Hírek korábbi cikkének segítségével összesítette a Közgép Zrt. által elnyert közbeszerzéseket. Ebből kiemeli a 99 milliárd forintot felemésztő Szajol-Püspökladány közötti rekonstrukciót, kiemelve, hogy a vonalkorszerűsítésre fordítható keretösszeget Orbán Viktor kormányhatározatban emelte meg a közbeszerzés eredményhirdetése előtt 24,3 milliárd forinttal.

Ha a kormányfő ezt nem teszi, akkor pár nappal később a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nem is hozhatta volna ki győztesnek a Közgép Zrt. két konzorciumát, mert az előzetesen kalkulált mérnökárnál drágább ajánlat bele sem fért volna a keretbe, miközben volt olyan pályázó, amelyik a mérnökár alá ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik