Belföld

A földmutyi miatt az ország elhagyását fontolgatja az egyik leggazdagabb magyar

szeremley-szőlője (szeremley huba szőlője)
szeremley-szőlője (szeremley huba szőlője)

Szeremley Huba úgy nyert, hogy vesztett.

Szeremley Huba cége, az Első Magyar Borház Kft. Kislődön nyert. 22 hektár legelőt, 69 hektár szántót bérelhet húsz évig. A 28. leggazdagabbnak besorolt magyar mégis vesztesnek érzi magát. A Blikknek viccnek nevezte az egész földpályáztatást. „Olyanok nyertek itt a környéken, akik köszönő viszonyban sincsenek a földdel”.

Az ő sikeres pályázata is viszonylagos. Az eddigi 500-600 hektár helyett kapott 91-et, a többit, ahol eddig gazdálkodott, mások nyerték. Van 150 szürkemarhája, több száz mangalicája, de a szigorú előírások miatt marhái nagy részét elvesztheti. Egy marhára ugyanis egy hektár legelőnek kell jutnia. Szeremley Huba nem akarja levágni őket, inkább elhajtja őket az országból, és megy velük ő is, „mivel már nem érdemes itt élni”. Azt mondta: csaknem ötszáz hektárt vesztett el úgy, hogy érdemtelenek kapták a földeket, nem a parasztok. Azt nem árulta el, milyen visszaéléseket gyanít.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a legjobb pályázat beadóját hirdeti ki győztesnek – tudatta a vidékfejlesztési tárca, amely Szeremley Hubáról azt írta a Blikknek, hogy közismerten kiváló gazdálkodó. Ugyanakkor a lap cikksorozata nyomán már lemondott az elnyert földről Szedlák Attila fideszes honatya gyógypedagógus felesége. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője – Rogán Antal polgármester kérésére – immár szintén nem akar élni a lehetőséggel. (Esetükben új pályázatot kell kiírni.)

Bekapcsolódtak a borsodi rendőrök

Már a Borsod megyei rendőrség foglalkozik az állami földhaszonbérleti szerződések ügyében tett szocialista feljelentéssel, miután a Legfőbb Ügyészség (LÜ) átküldte az iratokat az illetékes főkapitányságra – írja a Népszava. A lap Gőgös Zoltánra, az MSZP szakpolitikusára hivatkozva közölte: az LÜ egy Bács-Kiskun megyei esetben – amikor Kaskantyún a helyi juhász által évek óta bérelt földet egy három faluval odébb lakó nyerte el – a megyei ügyészséghez küldte a feljelentést.

Előzőleg több ellenzéki politikus is kifogásolta, hogy a bírálóbizottság nem vizsgálja a pályázók politikusokhoz fűződő esetleges családi kapcsolatait. Gőgös Zoltán szerint nem kellene a rokonokat kizárni, ha azok jó pályázatot írnak és mezőgazdasággal foglalkoznak. Úgy vélte, a júliustól meghirdetett újabb 30 ezer hektár esetében az üzleti tervért adható szubjektív pontokat csökkenteni kellene a szakmai pontok javára.
Közben nyilvánosságra hozta édesapja földbérleti pályázatát Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő. Előzőleg a Blikk azt írta, hogy a politikus rokkantnyugdíjas édesapja 10 hektár földhöz jutott. Győrffy a Magosz honlapján nyilvánosságra hozott pályázatról azt mondta: az olyan színvonalú, hogy nem kellett politikai támogatás a bérlet elnyeréséhez, a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban pedig vállalja a politikai, jogi és erkölcsi következményeket.

A politikus nyílt levele szerint 1990-ban valóban rokkantnyugdíjas lett édesapja, akit szembetegsége miatt százalékoltak le, de jelenleg is sertéstenyésztéssel foglalkozik, az állomány bővítésének lehetősége így adott. Az anyagot egy pályázatíró cég készítette, mégpedig az előírt állattartási kötelezettség feletti vállalással – írta a fideszes politikus.

Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula nemrég azt állította, „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.
A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, egy az állami földbérletekkel kapcsolatos azonnali kérdésre azt válaszolta, hogy az MSZP áll a nagybirtok pártján, a kormány a kis- és középbirtokokban látja a magyar mezőgazdaság jövőjét. Gőgös Zoltán (MSZP) válaszában azt mondta, hogy vagy félretájékoztatták a kormányfőt, “vagy nem mond igazat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik