Belföld

Bűzlik a földbérletügy

szántóföld (föld, szántóföld, )
szántóföld (föld, szántóföld, )

Kirívóan magas értékelési súlyszámmal esik latba a földbérletek pályázati elbírálásánál a szubjektív elem.

Az objektív szempontokhoz képest kirívóan magas szorzóval esik latba az állami földek haszonbérleti pályázatainál a pályázó gazdálkodási tervét értékelő szubjektív vélemény – írja a Világgazdaság. A lap szerint az MSZP által nyilvánosságra hozott szempontrendszerből az derül ki, hogy az így elnyerhető pontszám megváltoztathatja a pályázat kimenetelét.

A 4K! közben felszólította a kormányt, hogy állítsa vissza a maximálisan elnyerhető terület nagyságát 300 hektáros szintre. Így több helyi családi gazdálkodó nyerhetne. A mozgalom szerint haladéktalanul meg kell szüntetni az eddigi szerződések titkosítását, hogy a kabinet tisztázhassa magát „az állami földpályázati szerződések vazallus-rendszer építésére történő felhasználásának vádja alól”.

Az MSZP egyébként áll a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kilátásba helyezett per elé, melyet azért indítanak ellene, mert nyilvánosságra hozta a földbérletpályázatok bírálati szempontjait. A szocialisták nem értik a titkos közérdekű adat fogalmát és jogi segítséget ajánlanak a vesztes gazdáknak, hogy a jó erkölcsbe ütköző földbérletszerződéseket megsemmisíthessék.

Az LMP korábban – a felcsúti polgármester ügyében – azt állította, hogy csak a Fidesz kegyeltjei ismerhetik az állami földbérleti pályázatokról szóló adatokat. Szabó Rebeka képviselő a miniszterelnökhöz fordult, mert Mészáros Lőrinc, aki jelentős állami földbérletekhez jutott Fejér megyében, azt nyilatkozta, az összes alcsútdobozi földre egyedül pályázott, ezért nem is nyerhetett más, csak ő.

Lázár János egy pénteki lapinterjúban azt mondta: Orbán Viktor érdemi változást tervez a kormányzásban. A következő időben a kormányzás fő iránya a vidékfejlesztés lesz – tette hozzá. Lázár János a jövőben államtitkárként átalakítaná a Miniszterelnökséget. MInt mondta: a következő időszakban a vidék elképzeléseinek, terveinek, vágyainak be kell épülniük a kormányzati munkába, aminek meg kell jelennie az uniós források elosztásában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik