Belföld

Hőhullám: csütörtök lesz a legdurvább

hőség (hőség)
hőség (hőség)

Az ország nagy részén a maximumok 34-37 Celsius-fok között alakulnak. Pénteken érkezhet az enyhülés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Török László szerint csütörtökön az ország jelentős részén még nagyobb lesz a hőség, de ezzel együtt egy hullámzó frontrendszer is eléri térségünket, ennek következtében, elsősorban északnyugaton, előfordulhatnak záporok, zivatarok, a szél is viharossá fokozódhat. Így ezeken a területeken várhatóan pár fokkal hűvösebb lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre is az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros, a többi megyére – Vas, Zala, Somogy és Nógrád – narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.

Pénteken is több helyen megerősödhet a szél, záporokra, zivatarokra lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint hétvégére megszűnik a kánikula, akkor a napsütés mellett többször lehet felhős az ég, csapadékra is számítani lehet, a maximum hőmérsékletek 25-30 fok között várhatóak – mondta a meteorológus.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását.

Egyre több a rosszullét

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. A mentőszolgálat munkatársai – a korábbi tapasztalatok alapján – attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség – jegyezte meg.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy melegben ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik