Belföld

Hőség, hőség, hőség! Kedden is fokozódik a forróság

kutyameleg (kutyameleg, hőség, kánikula)
kutyameleg (kutyameleg, hőség, kánikula)

A hőség miatt hétfőre az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, de kedden több megyére már a legmagasabb fokozatot is elrendelhetik.

A szolgálat honlapján olvasható információk szerint jelenleg az ország teljes területén narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az UV-B sugárzás átlaga pedig meghaladja a már extrém szintet jelentő 8-as értéket; ez azt jelenti, hogy a napon már negyedóra alatt is leéghet az ember.

A keddre vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint hét megyében – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest -, valamint a fővárosban a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett alakulhat, így ezekre a területekre piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat. A többi megyére keddre is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap azt mondta: a hőséghez képest átlagosnak mondható forgalmuk volt, ez részben annak köszönhető, hogy akik tehették, azok otthon maradtak vagy a vízparton hűsöltek. Hétfőre, amikor az embereknek már el kell menniük dolgozni, több riasztásra számít.

Mindenkit, különösen a meleg által a leginkább veszélyeztetett embereket – időseket, szív- és érrendszeri, illetve súlyos betegségben szenvedőket – arra kérte: ha tehetik, a nagyobb megterhelést jelentő feladataikat a hét második felére időzítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik