Belföld

Vízosztás, hűsölési lehetőségek és 35 fokos kábulat Győrben

kánikula (kánikula)
kánikula (kánikula)

Június 19-én, kedd délelőttől működnek a párakapuk és friss csapvízet ihatnak a járókelők Győrben.

Várhatóan csak csütörtökön enyhülhet pár fokkal a hőmérséklet, ekkor ugyanis egy közeledő hidegfront vet véget a fullasztó hőségnek. Ennek hatására zivatarok is kialakulhatnak, ám a hűvös így sem lesz: legkevesebb 25 fokig süllyed a hőmérséklet, de helyenként így is megközelíti a higanyszál a 30-as értéket.

A belváros forgalmas helyszínein, a Megyeházánál és a rendezvényekre való tekintettel a győri színház előtt is vizet osztanak a Pannon-Víz munkatársai, továbbá a párakapukat is felszereltük, ahol felfrissülhetnek a járókelők – mondta el a Győr24-nek Tóth László, a társaság díszpécsere.

„A vízosztást Csornán és Kapuváron is megszerveztük, a kezdeményezést addig folytatjuk, míg nem enyhül az időjárás. Ezeken a forró napokon megfigyelhető, hogy a háztartások is több csapvizet használnak fel. Az átlagos fogyasztás nagyjából 28-30 ezer köbméter naponta, ám a kánikulában ez az érték 40 ezerre ugrik” – tette hozzá Tóth László.

„A tavalyi vízfogyasztási csúcsát egyébként közel egy éve, június 16-án mértük; Győrben ekkor 40042 köbméter víz fogyott. Ezzel a vízmennyiséggel tizenhat darab olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. Aki otthonában többet szeretne öntözni, medencéje vagy kerti tava van, neki még most is érdemes locsolómérőt felszereltetni. A locsolómérőn mért víz mennyiségére nem számol fel szennyvízdíjat a szolgáltató” – tudtuk meg.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a kánikula első napjait könnyebben átvészeljük, ám a tartós meleg miatt a szervezet egyre kevébé tud ellenállni. Fogyasszunk sok folyadékot, ne feltétlenül csak akkor, amikor szomjasak vagyunk. Kortyoljunk gyakran csapvizet, ásványvizet és lehetőleg mellőzzük a cukros, édes italok fogyasztását.

Különösen ügyeljünk a biztonságos közlekedésre, hiszen a nagy melegben a koncentrációs képesség is lankad. Mindig legyen nálunk elegendő folyadék, főleg akkor, ha hosszabb útra indulunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik