Belföld

Hőségriadóban: óvintézkedések Fehérváron

strand (strand)
strand (strand)

A városban külön intézkedési terv készült a hőségriasztásokra.

Az önkormányzat hőség- és UV-riasztási terve alapján összehangolt intézkedéssorozat indult még hétfőn a városban. A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. a Tűzoltóság közreműködésével esténként locsoltatja a főbb útvonalakat.

Azokat az utcákat, városrészeket öntözik leginkább, ahol kevesebb a zöldfelület. Ebbe beletartozik a város összes lakótelepi utcája és a belváros környéke is. A locsolást este hat órakor kezdik és egészen késő estig tart. A tűzoltók meghatározott útvonalterv szerint mennek: a Budai úton és a Köfém lakótelep környékén kezdenek, visszafelé a Vízivárosi lakótelep utcáit és a Széna tér környékét locsolják, majd a József Attila utca és a Lövölde út környékén is hűtik az útburkolatot. A Belvárosban, a Palotaváros, illetve a Szedreskerti lakótelep összes utcájában, valamint a Maroshegyen is enyhítik a forróságot.

A Csitáry G. Emil Uszoda és Strand pedig kedvezményes, félárú belépővel látogatható a kánikula idején és meghosszabbított nyitva tartással, este nyolc óráig várja a látogatókat.

A Széphő Zrt. a főbb városi csomópontokban vízosztást szervez szerdától a hőségriasztás végéig. Naponta 10 és 14 óra között a város három pontján osztanak majd ásványvizet a járókelőknek: a Palotai úti McDonald’s-nál, a Várkörút-Berényi út sarkán és a Teleki Blanka Gimnázium előtt.

A Fejérvíz Zrt. az utcai tűzcsapok megnyitásával kapcsolódik be a közös intézkedéssorozatba. Munkatársaik ideiglenes ivókutakat szereltek fel a város több pontján a tűzcsapokon, így a Vasútállomásnál, a Kossuth utcai postánál és a Piac téren is hűsíthetik magukat a járókelők.

A város vezetése elsősorban az önkormányzati cégek bevonásával végzi az akciót, de többen csatlakoznak hozzájuk. Így például az Alba Plaza klimatizált tereit is bárki igénybe veheti, hogy ideiglenesen csökkentse hőérzetét. Emellett holnaptól a Rex Fontana céggel közösen a főbejáratnál csapvizet is osztanak.

A szakemberek egyébként mindenkit arra kérnek, hogy – ha teheti – ne tartózkodjon huzamos ideig a napon, vagy a kánikulai melegben a szabad levegőn, fedje be fejét és fogyasszon sok folyadékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik