Belföld

Példátlan lépés jöhet Magyarország ellen

unió, brüsszel (unió, brüsszel)
unió, brüsszel (unió, brüsszel)

Ma dönt a Velencei Bizottság öt magyar jogszabályról.

A Népszava információi szerint a kormányt Répássy Róbert igazságügyi államtitkár képviseli. A kiszivárgott és már nyilvánosságra hozott jelentés-tervezetek súlyos kritikákat fogalmaztak meg a magyar törvényekkel (a választási, az Alkotmánybíróságról, a kisebbségek jogairól, az ügyészségről és az információszabadságról szóló jogszabály) kapcsolatban.

A Velencei Bizottság vélhetően más jogszabályokat is véleményez, ősszel pedig eldől, indít-e az Európa Tanács monitoring eljárást a magyarországi jogállamiság helyzetét érintő aggályok miatt, amelyek csak súlyosbodtak az utóbbi időben – emlékeztet a lap, amely úgy látja, a kormány nem igazán akar igazodni az európai normákhoz.

Szijjártó: jöhet a monitoring

Magyarország szívesen fogad bármilyen monitoring-eljárást, büszkén ad számot az elmúlt két évben elért eredményekről. Ezt a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára mondta a minap a köztévében. Szijjártó Péter szerint az új alaptörvény, valamint az elmúlt két évben alkotott valamennyi kétharmados és feles törvény kiállja az európaiság próbáját. Andrew Cutting, az Európa Tanács brüsszeli irodájának szóvivője előzőleg megerősítette: a szervezet valószínűleg a parlamenti közgyűlés októberi ülésszakán dönt arról, induljon-e eljárás Magyarország ellen egyes kifogásolt jogszabályok miatt.

Az uniós alkotmányjogászokból álló testület korábban egyebek mellett kifogásolta a bírósági reformot, de Navracsics Tibor akkor azt mondta, a Velencei Bizottság kritikáit ne tragikusan, hanem úgy fogjuk fel, hogy minden egyes magyar törvényt meg kell védeni. A kormányfő helyettese már akkor arra számított, hogy a választójogi törvény sem felel majd meg a testületnek.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára korábban emlékeztetett rá, hogy az Európa Tanács eddig csak a keleti bővítés viszonylag későbbi szakaszában csatlakozott államok – a szovjet utódállamok és a balkáni országok – esetében indított monitoring eljárást, a csatlakozás idején. Arra még nem volt példa, hogy egy már ET-taggá fogadott országgal szemben utólag léptettek volna érvénybe ilyen ellenőrző-megfigyelő, helyszíni intézkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik