Belföld

Legyen régi a Schmitt-villa?

Schmitt Pál (Schmitt Pál)
Schmitt Pál (Schmitt Pál)

A Blikk szerint olcsóbb is lenne, ha patinás műemlékbe költöztetnék a volt államfőt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. régóta egyeztet a leendő rezidenciáról. A Blikk arra nem kapott választ, mely ingatlanok jöttek szóba, ezért most felvetette, hogy az egykori államfő kapjon egy pusztuló műemléki épületet, hiszen azokban az állam dúskál, a tatarozás pedig esetenként olcsóbb lehetne, mint amennyiből újat vennének.

A kormány által elkülönített pénzből a legtöbb helyrepofozható lenne. Eggyel kevesebb műemlék pusztulna, az állam pedig nem venné a nyakába egy újabb luxuslakás fenntartásának nyűgét – érvel a lap, emlékeztetve rá, hogy méltó elnöki rezidencia lenne a Művész utcai Karády-villa is, amelyre nagyon költeni se kellene, hiszen korábban megfelelt Antall József néhai kormányfőnek és Szili Katalin egykori házelnöknek is.

Schmitt Pál esetleges állami rezidenciára költöztetését sokan kritizálták, mert a politikus vagyonnyilatkozatában három nagy értékű II. kerületi ingatlant is feltüntetett. Volt otthonát, egy 320 négyzetméteres villát jelenleg is bérbe ad, mert a házat külföldi diplomatacsalád lakja. Ennek azonban nem volt nyoma vagyonnyilatkozatában, ezért a Blikk újságírója eljárást javasolt ellene, amit azonban az Országgyűlés illetékes bizottsága elutasított.

A volt köztársasági elnök hivatalvezetője április 13-án az MTI-nek cáfolta, hogy Schmitt Pál eltitkolt volna egy ingatlankiadásból származó bevételt. Kiss Norbert tájékoztatása szerint az érintett ingatlan fele az egykori államfő feleségéé, aki az előírások szerint járt el a bérbeadásból származó pénz kapcsán.

Mint korábban a Hír24 megírta, 150 millió forintból nívós, úszómedencés luxusingatlanok közül válogathat Schmitt Pál, akinek az általa aláírt törvény szerint a villa mellett élete végéig jár nemcsak az elnöki fizetés (jelenleg havi 1,5 millió forint), hanem korlátlan autóhasználat sofőrrel, valamint egy kétfős titkárság is. Ugyanakkor mindezt addig nem veheti igénybe, amíg nem tesz záró vagyonnyilatkozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik