Belföld

170 milliónkba kerül még Schmitt Pál

A Blikk szerint ennyit szán a kormány a volt államfő „lakásgondjainak” megoldására.

Eddig ugyan sem a lemondott köztársasági elnök, sem hivatala nem válaszolt arra, kér-e rezidenciát, de a bulvárlap szerint Schmitt Pál már vélhetően jelezte Orbán Viktornak, hogy arra igényt tart. Egy kormányhatározatban ugyanis 150 millió forintot különítettek el az államfőváltás költségeire, 19,5 milliót dologi kiadásokra (felújítási munkára, bútorokra).

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) egymást nevezte meg illetékesként, amikor a Blikk az ügyet firtatta, de érdemben egyik sem válaszolt. A lap szerint a plágiumbotránya miatt lemondott államfőnek azért kell állami segítség, mert egyik villájába sem tud visszaköltözni, a Béla király úti rezidenciába pedig utódja, Áder János költözik. Schmitt Pál 320 négyzetméteres budaligeti villájában külföldi bérlők laknak, a másik két budai luxuslakásában a lányai. Van még egy belvárosi lakása is, de ez csak 68 négyzetméteres, nem alkalmas egy volt államfő állandó lakhelyének.

Mint korábban a Hír24 megírta 150 millióból nívós, úszómedencés luxusingatlanok közül válogathat Schmitt Pál, akinek az általa aláírt törvény szerint a villa mellett élete végéig jár az elnöki fizetés, amely jelenleg havi 1,5 millió forint, korlátlan autóhasználat sofőrrel, valamint egy kétfős titkárság is. Ugyanakkor mindezt addig nem veheti igénybe, amíg nem tesz záró vagyonnyilatkozatot.

A volt államfő tíz napja megúszta a vagyonnyilatkozati eljárást, éppen azért, mert lemondott. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kormánypárti tagjai azzal utasították el a Blikk felvetését, hogy egy korábbi köztársasági elnök ellen nincs helye eljárásnak. Addig kellett volna vizsgálatot kezdeményezni az ügyben, amíg államfő volt.

A volt köztársasági elnök hivatalvezetője csaknem egy hónapja, április 13-án az MTI-nek cáfolta, hogy Schmitt Pál eltitkolt volna egy ingatlankiadásból származó bevételt. Kiss Norbert tájékoztatása szerint az érintett ingatlan fele az egykori államfő feleségéé, aki az előírások szerint járt el a bérbeadásból származó pénz kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik