Belföld

Állami villa is kell Schmittnek?

schmitt-pal-volt(960x640).png (schmitt pál, volt fesztivál)
schmitt-pal-volt(960x640).png (schmitt pál, volt fesztivál)

A Blikk szerint az államnak kell megoldania a volt köztársasági elnök lakhatását.

A törvény szerint Schmitt Pálnak élete végéig jár egy „méltó” szolgálati lakás annak ellenére, hogy a volt államfő vagyonnyilatkozata szerint egy 225, egy 195 és egy 320 négyzetméteres budai ingatlana van.

– Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem – mondta Schmitt Pál, amikor az RTL Klub arról kérdezte, mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe utódja, Áder János és családja költözne.

– Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár – mondta a tévének a volt elnök, aki utalt rá, azért venné igénybe az állami segítséget, mivel továbbra is valamilyen „jószolgálati poszton” dolgozna Magyarországért.

Közben az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága hétfőn délelőtt úgy döntött, nem indít vagyonnyilatkozati eljárást a volt államfő ellen, aki januári bevallásában nem tüntette fel az ingatlanjai esetleges bérbeadásából származó pénzt. A Blikk információi szerint Salamon László, a testület elnöke hét kérdést tett fel, amelyekben azt kérdezi: van-e lehetőség volt államfő ellen eljárást indítani.

Schmittnek nem járna a másfél millió

Törvénysértést követ el Schmitt Pál, amikor lemondása után 30 nappal nem teszi elérhetővé vagyonnyilatkozatát. Az ATV által megkérdezett Kolláth György jogász szerint az nem elég, ha csak beadta vagyonnyilatkozatát a volt államfő, azt a nyilvánosságnak is meg kell ismernie.

Ugyanakkor az elnöki hivatal honlapja egy hónapja nem üzemel, így a jogszabály szerint úgy kell tekinteni, mintha be sem adta volna. Amíg Schmitt Pál ezt nem pótolja, nem jogosult a havi másfél millió forintos fizetésére és az egyéb juttatásokra.

Salamon László, az Alkotmányügyi bizottság elnöke azt mondta az ATV-nek, ha az államfő nem adja be határidőig a vagyonbevallását, amíg ezt nem pótolja, jogosulatlanná válik a juttatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik