Belföld

Rendhagyó, interakciós színházi ősbemutató Szegeden

Magyar és szerbiai színházrajongók is beleszólhattak a készülő ősbemutató előadásokba.

Vannak-e a határon túli, szerb illetve magyar barátaid, ismersz-e szerb, vajdasági magyar írót, zenészt, énekest, kik a kedvenceid, hogyan látod a szerb és a magyar kultúrát, el tudod-e képzelni, gyermeked apja vagy anyja szerb legyen, ha újra születnél milyen nemzetiségű lennél? – többek közt ilyen kérdések szerepelnek abban a kérdőívben, amelyet magyarországi és szerbiai színházkedvelőknek tettek fel egy készülő ősbemutató kapcsán.

Egy Magyarország-Szerbia határon átnyúló uniós program támogatásával ugyanis egy rendhagyó, koprodukciós színházi produkció készül annak a hosszú távú együttműködésnek a nyomán, amely a Magyarországi Alternatív Színházi Közösség (MASZK) és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház között  jött létre Pass-port elnevezéssel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági, szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról, Szegedre és a régióra fókuszálva; a két produkció keresztmetszeteként pedig létrehoznak egy harmadik előadást is.

A  darabokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett a szabadkai Népszínház két szerb színésze és két szegedi színész szerepel – közölte a Szeged24-el a MASZK egyesület elnöke. Balog József elmondta: az első bemutató most vasárnap Szabadkán lesz, a következő, magyarországi ősbemutató jövő hét szerdán Szegeden. Az előadások emellett láthatóak lesznek majd a MASZK nyári nemzetközi színházi találkozóján; a THEALTER Fesztiválon és őszi programjában is.

Az előadássorozat rendezője a Vajdaságban és Magyarországon is legendásnak számító, számos elismerést szerzett Urbán András, akivel és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal már kilenc éve  működik együtt a MASZK. Ez alatt már tíz olyan előadás készült, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakat kapott.  A mostani rendhagyó előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élnek az emberek a szerb-magyar határ menti térségben, és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről.

Az emberek válaszait szociológusok értékelik ki, és az  így született eredményeket, következtetéseket, igényeket beépítik a produkciókba. „Mindig is szerettük az eredeti, kísérletező színházat, a mostani munkában azonban először fordul elő, hogy hétköznapi emberektől jövő civil anyaggal dolgozunk, nem irodalmi szöveggel” – mondta  a MASZK elnöke. Balog József szerint az is érdekes lehet a közönségnek, hogyan lehet egy szikár szociológiai kérdőívből egy színházi térben  produkciót csinálni.

Akciószínház lesz” az ősbemutató  előadássorozat, mely a határon inneni és túli emberek gondolatait, érzelmeit, kapcsolatait feszegeti – tette hozzá a nem mindennapi kezdeményezésről a MASZK elnöke. Hogy ez mennyire így van, arról íme néhány, a vélemények alapján már elkészült pár felvezető mondat a hamarosan színpadra kerülő előadásokból: „Szeretem ezt a helyet, mert itt a legfinomabb a kenyér a világon. Gyűlölöm, mert intoleráns (….) Gyűlölöm, mert nincsenek lehetőségek, illetve ami volt, azt már tönkretették (….) Itt emberségesebb emberek teremnek, mint az etnikailag homogén területeken. (…) Ideális hely a szenvedésre is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik