Belföld

Orbán gólt fejelt Barrosónak

A miniszterelnök szerint nem ellenfélként, hanem partnerként tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, akinek mégis gólt fejelt.

Orbán Viktor immár szokásos, a közrádiónak adott pénteki interjújában a vitákat azzal magyarázta, hogy Magyarország más EU-tagállamokkal ellentétben gyorsan reagál a válság kihívásaira. Brüsszel dolga, hogy megvizsgálja, a válságra adott, nem szokványos magyar válaszok beleillenek-e az EU jogrendjébe.

Szerinte senki nem engedett, noha a jegybank ügyében kért módosításokra ő bólintott rá, míg a fizetések és az eskü ügyében az ő álláspontja győzött. A kormányfő azt mondta: brüsszeli tárgyalása nem lett volna sikeres a kormányt támogató Békemenet nélkül. Orbán Viktor megismételte, a bírák nyugdíjazása ügyében Magyarország nem változtat korábbi álláspontján, mert az nem igazságszolgáltatási, hanem nyugdíjügy, a kormány nem engedheti összeomlani a rendszert. Orbán Viktor úgy látja, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány csak a céljai eléréséhez szükséges eszközökről tárgyal. “Mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit”. Vannak céljaink, hogy miként lehet ezeket elérve más döntéseket hozni, “erről hajlandók vagyunk tárgyalni” – tette hozzá.

Az IMF-hitelről a kormányfő azt mondta: kulcskérdés a gazdaság sikeressége, amelyre van magyar válasz, rendelkezésére áll az adósság visszafizetéséhez szükséges forrás. A miniszterelnök szerint éppen ezért a Nemzetközi Valutaalappal először azt kell tisztázni, ki hogyan látja az ország helyzetét. A kormány az IMF-fel ellentétben úgy véli, pénz nem is kell, csak egy biztonsági háló, ha az európai kötvénypiacon gondok lennének. Orbán Viktor rosszindulatú felvetésnek nevezte, hogy a valutaalap azért akar pénzt adni, hogy beleszóljon a gazdaságpolitikába, hiszen „az IMF a mi barátunk”.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy annak idején a válságadókat gyakorlatilag Brüsszel kényszerítette ki, az unortodox válságkezelésre kormányát az emberek felhatalmazták, így az új adók sem változtatnak az arányos közteherviselésen, azok célzottjai továbbra sem a magyar emberek, hanem a bankok és a multik. Orbán Viktor már tudja, milyen változások lesznek a kormányban, de döntését még nem árulta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik