Belföld

Milyen adókat várhatunk még Orbán Viktortól?

A másik fontos kérdés, hogy mikor látja be végre Orbán Viktor, hogy az egykulcsos adóra épülő rendszer megbukott?

Ma már ott tartunk, hogy a legbefolyásosabb jobboldali közgazdászok, például Chikán Attila is nyíltan vállalja, hogy az adórendszer a szétesés jeleit mutatja. Ezt erősíti a KSH jelentése, miszerint évről évre rosszabbul élünk. Mindezért a felelős Orbán Viktor és jobbkezének unortodoxiája.

Chikán Attila külön kiemelte, hogy az egymillió új munkahely megvalósíthatatlan. Sajnálatos, hogy neki erre a felismerésre két év kellett, miközben az ellenzék és a szakma ezt mondja már lassan két éve, de legalább leesett neki is a hályog a szeméről. Orbán Viktornak sajnos még nem és ennek az árát a nemzet issza meg. Ezt tökéletesen igazolják a KSH adatai, melyek szerint 2012 februárjában a bruttó átlagbér jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest. Ugyan a nettó érték 3,7 százalékkal nőtt, azonban az infláció sajnálatos módon ennél az értéknél magasabb.

Az pedig külön tragédia, hogy a lakosság döntő hányada az átlag vagy az alatt keres, akiknek a bére – inflációtól függetlenül – jelentős mértékben csökkent. Egyedül a tehetősebbek bérének növekedése tolja fel az átlagot, azaz a KSH adatai visszaigazolják a tényt: Orbán Viktor a lakosság majd 80 százalékától elvesz és azt a tehetősebb 20 százaléknak adja. Alávaló nemzetpolitika! Ezen felül 2012 január és február között átlagban (!) is bukott a nemzet minden polgára bruttó 3000, nettó 1600 forintot, amit még tetéz a két hónap közötti majdnem 6 százalékos infláció. Természetesen ez az érték az átlagos vagy az átlag alatt keresők számára jóval nagyobb és megint csak a gazdagok járnak jól.

Bérkompenzációt a teljes munkaidőben dolgozók alig több mint fele, míg a nonprofit szervezeteknél dolgozók mindössze 8 százaléka kapott. A KSH adatai szerint a cégek alig, vagy egyáltalán nem teremtenek új munkahelyeket, ami tökéletesen mutatja a gazdaságunk jelenlegi tragikus állapotát. 1,1 százalékkal csökkent az alkalmazásokban állók száma a tavalyi adatokhoz képest. Ez a mélypont: a tavalyi legalacsonyabb értékhez, a 2 millió 620 ezer alkalmazásban állóhoz képest idén januárban 2 millió 582 ezren dolgoztak. Ezt jelenti Orbán Viktor munkára épülő társadalma.

Összegezve: új munkahelyek helyett inkább növekvő munkanélküliség, csökkenő bérek, növekvő árak, magas infláció, túlélésre kalkuláló vállalkozások, leépítések, az egykulcsos adórendszerből fakadó gazdasági sikertelenség mindaz, amit Orbán Viktor és jobbkeze újabb és újabb adókkal igyekszik kompenzálni. Ugyan a tranzakciós adóról mostanában hallgatnak, de helyette – vagy mellette? – a vezetékes és mobiltelefonálást, valamint az internetforgalmat is megadóztatnák. Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy nevezze meg, milyen adókkal óhajtja tovább sanyargatni a nemzetet, illetve mikor hajlandó végre megszüntetni a nemzetet tönkretevő egykulcsos adórendszert!

Tukacs István, országgyűlési képviselő Kiadó: MSZP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik