Belföld

Pólusokba rendezik az egyetemeket

A korábban tervezett 12 helyett 13 felsőoktatási pólus alakíthatnának ki, és összesen 8 egyetem kaphatna kiemelt vagy kutatói minősítést - írja a keddi Magyar Nemzet, idézve egy háttértanulmányt.

Kiemelt egyetemi státusba kerülhet az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Kutató fokozatú egyetemmé válhat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE), a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

A lap birtokába került – a kormány által még nem tárgyalt – dokumentumból kiderül, az egyetemeket és a főiskolákat földrajzi elhelyezkedésük, illetve képzési profiljuk szerint együttműködési csoportokba, azaz pólusokba sorolják. A nyugat-magyarországi pólust például a Pannon Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem alkotná. Hasonló logika mentén a Budapesten található művészeti intézmények, egy pólust fognak alkotni.

A középtávú tervekből az derül ki, hogy 2013-tól egyetlen államilag támogatott férőhely sem lesz az alap-, illetve osztatlan jogászképzésben. Az Eduline.hu által elsőként ismertetett elképzelés szerint jövő évtől kizárólag önköltséges formában lehet jogot tanulni és nem tervezik teljes állami ösztöndíjas helyek meghirdetését 2014-ben, illetve 2015-ben sem. A Magyar Nemzet ismertetése szerint mind az állami támogatott, mind az önköltséges képzásre sokszoros a túljelentkezés. Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár értékelése szerint ebből jól látszik, hogy az elkövetkezendő időszakra is bőven biztosított a jogászutánpótlás, és nem cáfolta a támogatott helyek lenullázását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik