Belföld

A Mazsihisz is tiltakozik a jobbikos Baráth felszólalása miatt

Tiltakozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Baráth Zsolt keddi, napirend utáni felszólalása miatt, amelyben a jobbikos képviselő a tiszaeszlári vérvádat idézte fel.

A Mazsihisz az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, levélben fordultak Lezsák Sándorhoz, az Országgyűlés elnökének feladatát ellátó alelnökhöz, s ebben azt hangsúlyozták: a felszólalás sérti az alaptörvény nemzeti hitvallásában rögzített elveket, és alkalmas arra, hogy Magyarországot a “középkorba vesse vissza, a magyar társadalmat a faji gyűlölet szakadékába taszítsa”.

Arra hívták fel a parlament alelnökét, a kormánypártokat és a kormány tagjait, ne engedjék, hogy “Magyarország a gúny és megvetés tárgya legyen az egész világon”, ne engedjék, hogy a magyar nép többségét, a magyar parlamentet “a fasiszta csőcselék szavai alapján ítéljék meg”

Baráth Zsolt (Jobbik) kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró “külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni.

Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva azt közölte: a Jobbik ezzel “oda sorolta magát, ahova sokan gondolják”, hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik őt megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Szerdán az LMP és az MSZP is úgy nyilatkozott, hogy Baráth Zsoltnak az általa mondottak miatt le kell mondania parlamenti mandátumáról.

A kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja Baráth Zsolt jobbikos képviselőnek a parlamentben kedd este elhangzott kijelentését, az ugyanis “ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint”. A kabinet közleményében azt írta: a kormány – az új alaptörvényben és a magyar jogrendben rögzített módon is – a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely bármely, Magyarországon élő társadalmi csoport vagy kisebbség ellen nyíltan vagy burkoltan irányul.

Dávid Katalin, Széchenyi-díjas művészettörténész a katolikus értelmiség tagjaként tiltakozik az antiszemitizmus ellen. Közleményében ezt írja: “mélységesen felháborító ez a parlamenti beszéd, és bízom abban, hogy a keresztény társadalom kitaszítja magából az ilyen gyilkos eszméket.”

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik