Belföld

Terrorcselekmény? Feljelentették Gyurcsányt

Az Alkotmánybíróság kilátásba helyezett blokádja és az egyházi személyek kiváltságainak felhánytorgatása miatt fordult a legfőbb ügyészhez egy volt kisgazda.

A Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a Demokratikus Koalíció elnöke március 15-i beszédében a Btk.-ba ütköző kijelentéseket tett. Gulyás Balázs úgy látja, hogy ez akár terrorcselekménynek is minősíthető, ezért fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.


Terrorcselekmény gyanúja is felmerül?
Fotó: Neményi Márton

Az Indexhez eljuttatott feljelentés szerint Gyurcsány szavaira a Büntető törvénykönyv 261-es passzusa vonatkozhat. Ez kimondja: aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűncselekményt követ el. Ezért 10-20 év közötti börtön szabható ki.

A korábbi kormányfőt gyűlöletre uszítás miatt is feljelentették, mert kifogásolta az egyházi személyek adózási kiváltságait.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció ünnepségén kilátásba helyezte, hogy „alkotmányos blokád” alá vonják az Alkotmánybíróság épületét, ha a testület nem veszi napirendre és nem vizsgálja meg érdemben a Szabadság és Reform Intézet egyik, a sarkalatos törvényekkel és az Orbán-kormány kinevezési gyakorlatával kapcsolatos beadványát.

Az AB a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, ám ez ellen az intézet alkotmányos panasszal élt.

Törvényes lesz a blokád, ha lesz

Kizárólag törvényes eszközök igénybevételét jelenti az az alkotmányos blokád, amelyet Gyurcsány Ferenc hirdetett meg az Alkotmánybíróság ellen – közölte a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Molnár Csaba nem részletezte, mit jelent mindez, illetve arról sem beszélt, pontosan mire készülnek. Ugyanakkor viccnek, politikai kabarénak nevezte, hogy a volt kormányfő március 15-i kijelentése után feljelentést tett Torgyán József “egyik utolsó csatlósa, bizalmasa”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik