Belföld

A fukusimai atomkatasztrófára emlékeztek

A fukusimai atomkatasztrófa első évfordulóján a megemlékezésen arra emlékeztettek: nincs biztonságos atomenergia.

Az egy évvel ezelőtt Japánban történt fukusimai atomkatasztrófára, annak áldozataira emlékeztek vasárnap este Budapesten, a belvárosi Deák téren; a rendezvény felszólalói arra is felhívták a figyelmet, hogy nincs biztonságos atomenergia. A Greenpeace, a Védegylet és a Lehet Más a Politika (LMP) megemlékezésén összegyűlt mintegy harminc ember előtt Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője arról beszélt: Japánban jelenleg is folyik a szembenézés azzal, miért is következhetett be a fukusimai atomkatasztrófa.

A beszédeket követően a részt vevők egyperces néma csenddel adóztak az atomenergia eddigi összes áldozatának. Az emlékezők a téren mécsesekből kiraktak egy atomjelet.

MTI

Egy évvel ezelőtt, március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erejű földrengés törmelékké és hamuvá változtatta Japán keleti részeit. A földrengés okozta szökőár épületeket és embereket ragadott magával. A természeti katasztrófa csaknem 16 ezer halálos áldozatot követelt, egy esztendővel a történtek után még mindig majdnem négyezer eltűntet tartanak nyilván.

A súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből több alkalommal is jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott ki a levegőbe és a tengerbe. A csernobili után ez volt a legsúlyosabb atomkatasztrófa a világon. A japán atomreaktorokat leállították, hogy a fukusimai tapasztalat fényében feltérképezzék biztonságukat.

A létesítmény körzetéből mintegy 160 ezer embert telepítettek ki, a környéken még mindig zajlik a talaj sugármentesítése. Mindmáig 326 ezer embernek nincsen hajléka, közülük 80 ezer azoknak a száma, akik a megrongálódott atomerőmű környékén laktak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik