Belföld

Így tüntetett a Szolidaritás a Kossuth téren

Tömegmegmozdulásként harangozták be, végül 8-10 ezren voltak ott a Parlament előtt.

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktornak és bandájának egy mielőbbi választáson egy fülkeforradalom által meg kell buknia”, az új alaptörvényt, a kormány intézkedéseit és az új törvényeket pedig a „történelem szemétdombjára kell hajítani és el kell égetni”.

Kónya összefogást sürgetett, és azt kérte hallgatóságától, hogy együtt valósítsák meg azt a köztársaságot, ahol az alkotmányról népszavazás dönt, az államfőt a nép közvetlenül választja, a képviselők visszahívhatók, az ügyészség és a bíróságok függetlenek.

Iványi Gábor metodista lelkész úgy fogalmazott: távozniuk kell a hatalomból azoknak, „akik a gyengébbek kárára akarják az erősek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásból, akik megmondják, milyen istent kell imádnunk”.

Tanos Áron, a Szolidaritás fiatal tagjainak vezetője szerint a képzett ifjúság elvesztésével az ország a jövőjét veszíti el. Emlékeztetett rá, hogy idén 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy éve.

Kornis Mihály író, rendező kijelentette: „egy semmirekellő van az ország legtetején”. „A Kossuth tér letarolása mutatja, hogy milyen jövőt szán nekünk a kormány. Az ő szégyenük és mementójuk lesz, ha eltüntetik József Attila szobrát” – tette hozzá.

A rendezvényen többször felhangzott az „Orbán, takarodj!” rigmus. A tömegben a Szolidaritás zászlói mellett feltűntek a Demokratikus Koalíció táblái is.Az Alkotmány utca több pontján az LMP állított fel aláírásgyűjtő standokat. A Szolidaritás képviselői a rendezvény végén az aláírásgyűjtés országos támogatására szólították fel a közönséget.

A megmozduláson ott volt Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője, Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője, Mécs Imre egykori SZDSZ-es és szocialista országgyűlési képviselő, valamint Horváth Aladár romajogi aktivista, volt liberális országgyűlési képviselő is.

Fidesz: kísért a múlt

“Bukott, a korrupcióba és az alkalmatlan kormányzásba belesült szocialista és SZDSZ-es politikusok” részvételével zajlott a Kossuth téri tüntetés. A gazdaság talpra állítása már megkezdődött, a politikai elitet és a nagytőkét bevontuk a közös terhek viselésébe, így a politikai stabilitást is meg tudtuk őrizni.

Nincsenek százezrek az utcán, nem jött létre egy társadalmi reformmal szemben olyan tömegellenállás, amelytől meg kell hátrálnia a kormányzó erőknek – így reagált közleményében a Fidesz szóvívője, Selmeczi Gabriella a Parlament előtti megmozdulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik